Külföld

Oroszország elfogadhatja a migrációs paktumot

Írta: itv , - Frissítve: 10th December, 2018 - 10:42am
EPA

Oroszország az ENSZ globális migrációs csomagját fontos lépésnek tartja a nemzetközi együttműködés fejlesztésében, ugyanakkor óva int az egyes országok szuverenitásába történő beavatkozástól ebben a kérdésben – közölte az orosz ENSZ-nagykövet szóvivője vasárnap a marrákesi kétnapos nemzetközi kormányközi konferencia előtt, amelyen a tervek szerint elfogadják a migrációs paktumot.

Egyre több bűncselekményt követnek el a migránsok Boszniában

Írta: itv , - Frissítve: 10th December, 2018 - 10:40am
AP

Hónapok óta kiemelt figyelem fordul Boszniára és a bosnyák-horvát határra, hiszen a Balkánon végigvonuló illegális bevándorlók többsége most arrafelé próbál bejutni az Európai Unióba. Több ezren vannak most is a határ közelében, és közöttük vannak bűnözők is.

Brüsszel hallgat a migránskártyák kérdésében

Írta: itv , - Frissítve: 10th December, 2018 - 10:38am
EPA

A Fidesz és a KDNP EP-képviselői írásbeli kérdéssel fordultak az Európai Bizottság elnökéhez a migránskártyákkal és a migránsvízummal kapcsolatban. Többek között arra a kérdésre szerették volna megtudni a választ, hogy honnan megy a pénz a migránskártyákra. Választ azonban egyelőre még nem kaptak.

Kész a párbeszédre a párizsi kormány

Írta: itv , - Frissítve: 10th December, 2018 - 10:33am
hirado.hu

Édouard Philippe francia miniszterelnök szerint eljött a párbeszéd ideje a kormány szociális és adópolitikája ellen tüntető sárga mellényesekkel a szombati negyedik országos tiltakozónap után. Emmanuel Macron államfő a jövő hét elején megszólal, és konkrét intézkedéseket fog javasolni – ígérte meg a kormányfő.

A párizsi tüntetők tíz százaléka került őrizetbe

Írta: itv , - Frissítve: 10th December, 2018 - 10:32am
EPA

A francia kormány szociális és adópolitikája ellen tüntető sárga mellényesek megmozdulásait kísérő zavargások miatt 1929 előállítás történt és 1709-en kerültek őrizetbe, közülük több mint ezren Párizsban, ami kivételesen magas szám – derül ki a belügyminisztérium által vasárnap közzétett végleges adatokból.

Véget ért a Merkel-éra

Írta: itv , - Frissítve: 8th December, 2018 - 10:54am
EPA

Angela Merkel 18 évet töltött a CDU élén. A kancellár pénteki beszédében azt mondta: a Kereszténydemokrata Unió már nem az a párt, amelynek irányítását 2000-ben átvette, „és ez így van jól”. Angela Merkel 2005 óta Németország kancellárja. Népszerűsége 2015-ben, a bevándorlási válság miatt kezdett csökkenni. Egyre többen bírálták azért, mert megnyitotta a határokat, az elmúlt hónapokban pedig több tartományi választáson is történetének legrosszabb eredményét érte el a pártja.

Szijjártó szerint az ENSZ másik csomagja „a kisajtón” hozná be a migránsokat

Írta: itv , - Frissítve: 8th December, 2018 - 10:10am
MTI Fotó Szigetváry Zsolt

Az ENSZ globális menekültügyi csomagja veszélyes, és újabb migrációs folyamatok megindulását ösztönözheti, ezért Magyarország elutasítja azt is – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A miniszter hangsúlyozta: az ENSZ a globális migrációs csomaggal párhuzamosan elkészítette annak „testvérét”, a globális menekültügyi csomagot is, amely arról szól, hogy akit a migrációs csomaggal nem tudnak „behozni a főkapun”, azt a menekültügyi csomaggal behoznák „a hátsó kisajtón”.

Etikus-e öt éve még nem is létező kérdésekről dönteni?

Írta: itv , - Frissítve: 8th December, 2018 - 10:05am
MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A migrációt támogató politikusoknak nem maradt sok idejük az Európai Parlamentben – talán ezért is próbálják sürgősen keresztülvinni a bevándorlást segítő kezdeményezéseiket. Kérdés azonban, hogy mennyire etikus olyan témákban döntéseket hozniuk, amelyek a megválasztásuk idején, 2014-ben még nem léteztek.

Megállapodtak az OPEC-tagállamok a kitermelés korlátozásáról

Írta: itv , - Frissítve: 8th December, 2018 - 9:48am
Shutterstock

Több mint öt százalékkal emelkedett a kőolaj világpiaci ára péntek délután, miután a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) tagállamainak sikerült megállapodni a kitermelés korlátozásáról az olajpiac stabilitásának, és így az árak alátámasztásának érdekében.

Az OPEC-tagállamok szakminiszterei csütörtök-pénteken találkoznak Bécsben szokásos félévenkénti értekezletükön, és folytatnak egyeztetést szövetségeseikkel, élükön Oroszországgal.

Rendkívüli állapot jöhet Franciaországban

Írta: itv , - Frissítve: 2nd December, 2018 - 12:02pm
hirado.hu

Rendkívüli állapot kihirdetését kérte szombat este több francia rendőrségi szakszervezet az üzemanyagadó emelése ellen tüntető sárga mellényesek megmozdulásait kísérő egyre erőszakosabb zavargások miatt. Christophe Castaner belügyminiszter jelezte: kész minden lehetőséget megvizsgálni.

Megszületett a G20 Buenos Aires-i zárónyilatkozata

Írta: itv , - Frissítve: 2nd December, 2018 - 12:00pm
EPA

Élénkíteni kell a világkereskedelmet, és ennek megfelelően kell megújítani a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO) – ennek a gondolatnak a jegyében született meg szombaton a G20 országcsoport Buenos Aires-i csúcsértekezletének résztvevői által kompromisszumos formában megfogalmazott közös zárónyilatkozat.

Megegyezésre jutott Trump a kínai elnökkel

Írta: itv , - Frissítve: 2nd December, 2018 - 11:57am
hirado.hu

Az Egyesült Államokban január elsejétől nem vezetik be a kínai árukra vonatkozó új vámokat – egyezett meg Donald Trump amerikai elnök szombaton a G20 országcsoport Buenos Aires-i csúcsértekezletét követően Hszi Csin-ping kínai elnökkel tartott találkozóján.

Újabb miniszter távozik a brit kormányból

Írta: itv , - Frissítve: 2nd December, 2018 - 10:26am
hirado.hu

A brit kormány egy újabb – immár a hatodik – tagja távozik a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás miatt, ami újabb csapás Theresa May miniszterelnök számára, akinek el kell érnie, hogy a londoni parlament megszavazza a megállapodást.

Szerb–koszovói vita: veszélybe kerülhet az uniós csatlakozás

Írta: itv , - Frissítve: 2nd December, 2018 - 10:23am
AP

Feszültebbé vált Szerbia és Koszovó viszonya, miután a koszovói kormány száz százalékra emelte a Szerbiából és Boszniából érkező termékek vámját. Vajon mi áll a koszovói vámemelés hátterében? Szakértők szerint az intézkedés mögött politikai okokat kell keresni.

Elhunyt idősebb George Bush

Írta: itv , - Frissítve: 1st December, 2018 - 1:30pm
EPA

Kilencvennégy éves korában elhunyt George H. W. Bush – közölte az amerikai sajtó a család szóvivőjére hivatkozva. Hivatali idejére esett a Szovjetunió összeomlása, a hidegháború vége, és irányítása alatt indult meg az első iraki háború – Kuvait felszabadítására – 1991 elején. Ő volt az első amerikai elnök, aki Budapestre látogatott.

Újabb uniós országok kezelik fenntartással az ENSZ migrációs csomagját

Írta: itv , - Frissítve: 1st December, 2018 - 1:27pm
EPA

Hollandiában és Belgiumban is törékennyé vált az ENSZ migrációs paktumának támogatása. A holland kormány csak úgy hajlandó az egyezményt aláírni, ha a dokumentum nem lesz kötelező rájuk nézve. Jelenleg a belga kormányban koalíciós válságot okozhat az aláírás vagy elutasítás kérdése.

Bakondi szerint az EP visszafordíthatatlanná tenné a migrációt

Írta: itv , - Frissítve: 1st December, 2018 - 1:13pm
AP

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint az Európai Parlament (EP) jelenlegi többsége saját szabályait is „semmibe véve”, görcsösen tesz erőfeszítéseket a közelgő választásokig, hogy a migráció folytatódhasson, és az európai beáramlás visszafordíthatatlan legyen.

Orbán Viktor hétfőn Horvátországban tárgyal

Írta: itv , - Frissítve: 1st December, 2018 - 1:05pm
EPA

Andrej Plenkovic horvát kormányfő meghívására hétfőn egynapos munkalátogatásra Zágrábba utazik Orbán Viktor miniszterelnök – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

A két miniszterelnök tárgyalásai után közös sajtótájékoztatót terveznek, majd Orbán Viktor megbeszélést folytat Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfővel, és találkozik Gordan Jandrokovic parlamenti elnökkel is – mondta a sajtófőnök.

Oldalak