25 éve landolt Mathias Rust a Vörös téren

Téma: 

Mathias Rust pontosan 25 évvel ezelőtt landolt a moszkvai Vörös téren, s ma is úgy érzi, győzött, mert olyat tett, amire senki sem számított. A vakmerő tettet végrehajtó német férfival a Komszomolszkaja Pravda című orosz lap közölt hétfőn interjút.

Mathias Rust a szovjet börtönből szabadulását követően úgy érezte, hogy az őt kihallgatók személyében barátokat hagyott a Szovjetunióban. A férfit 1987-ben határsértésért, a repülési szabályok megsértéséért és "huliganizmusért" a szovjet bíróság négy év börtönre ítélte, de 432 nap után, 1988. augusztus 8-án kegyelmet kapott, és hazatérhetett. Az eljárás alatt a szovjet titkosszolgálat (KGB) is kihallgatta.
Rust több hónapos előkészület után Hamburgból indult neki a kalandos útnak, és kis kitérővel, Helsinkin át érkezett 1987. május 28-án Moszkvába. A Moszkva folyó egyik hídján akart landolni, vagy a Kreml udvarában, végül a Vörös tér szélén álló Vaszilij Blazsennij székesegyház mellett szállt le Cessna típusú repülőgépével, amely ma a berlini műszaki múzeumban látható.
A fiatal német pilóta megrengette a szovjet légtér sérthetetlenségébe vetett hitet. Tette következtében mennie kellett Szergej Szokolov védelmi miniszternek és a légierő néhány nagyhatalmú tábornokának.
Mathias Rust a Komszomolszkaja Pravda munkatársát Hamburgban fogadta. Elmondta: bár nem teljesült az a vágya, hogy találkozhasson Mihail Gorbacsovval és Németországban nem repülhet, mert nem hosszabbították meg a pilótaengedélyét, de szerencsésnek tartja magát, mert túlélte a kalandot. Két alkalommal érezte, hogy ez élete legfontosabb pillanata: amikor leszállt a Cessnával a Vörös téren, és amikor kiszabadult a szovjet börtönből.
Szabadulását követően 6 évvel ismét járt Moszkvában, de amikor 15 éve egy német televíziós csatorna felkérésére ismét szeretett volna elutazni hőstette helyszínére, nem kapott vízumot.
"Üzenetet akartam hagyni az emberiségnek, ezt meg is tettem. Voltak eszményeim, mindent a békéért, a szabadságért tettem... Szerettem volna aktívan kivenni a részemet a peresztrojkából és azt reméltem, hogy Gorbacsov bevon ebbe a mozgalomba. Úgy gondolom, hogy egy kicsit meggyorsítottam a peresztrojkát" - hangoztatta Rust.
A Komszomolszkaja Pravda interjújából az is kiderült, hogy a német férfi 25 éve épp, hogy elkezdte a repülést. Amikor Moszkvában leszállt, csak 100 repült órával rendelkezett, beleértve azt a 10 órát, amelyet a Helsinki és Moszkva közötti távolság megtétele vett igénybe. Akkoriban tekintélyes orosz  tábornokok azt állították, hogy erre a teljesítményre csakis profi pilóta volt képes.
Ma már Mathias Rust nem vállalná ezt a repülést. Akkor nem volt félelemérzet benne - nyilatkozta a német férfi akciója 25. évfordulóján.

 


http://cikkkepek/2012-maj-29-0524/545184.jpgwww.kp.ru/daily/25889.5/2850311/

Kapcsolódó cikkeink

EPA

Több mint háromezer 18 éven aluli menedékkérőt tartanak nyilván eltűntként Németországban a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) adatai szerint, amelyeket a Neue Osnabrücker Zeitung című lap ismertetett szerdai számában.

Megkezdték a volt szovjet hősi temető feltárását a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszó városi óvodájának udvarán.

Vjacseszlav Molotov (jobbra) szovjet külügyminiszter és Joachim Von Ribbentrop német külügyminiszter, AFP

Nyilvánosan hozzáférhetővé tette a Molotov-Ribbentrop-paktumnak és titkos záradékának eredeti szovjet változatát teljes egészében a Történelmi Emlékezet nevű orosz alapítvány.

2020. november 26., csütörtök, Virág