35 évet kapott a WikiLeaksnek titkos iratokat kiszivárogtató Manning

Írta: Németh Csaba , - Frissítve: 22nd August, 2013 - 6:44am

Téma: 

35 évi szabadságvesztésre ítélte a hadbíró Bradley Manning közlegényt, aki több mint 700 ezer katonai és kormányzati iratot szivárogtatott ki a WikiLeaks portálnak.A marylandi Fort Meade-ben kihirdetett első fokú ítélet szerint Manninget, aki akár 90 évet is kaphatott volna, emellett őrvezetőből közlegénnyé fokozzák le és leszerelik. Denise Lind ezredes, katonai bíró a 25 éves katonát még júliusban 20 vádpontban - köztük a kémkedés elleni törvény hat rendbeli megsértésében - találta bűnösnek,de felmentette a legsúlyosabb vád, az ellenséggel való összejátszás alól.

A katonai ügyészség 60 évi, védője pedig legfeljebb 25 évi szabadságvesztés kiszabását kérte a vádlottra az Egyesült Államok eddigi legnagyobb iratállományt érintő titokkiszivárogtatási ügyében.

A WikiLeaks "stratégiai győzelemnek" minősítette a verdiktet, mert Manning büntetése egyharmadának, azaz de facto kevesebb mint kilenc évnek a letöltése után feltételesen szabadlábra helyezhető lesz. A katona büntetésébe beleszámítják az általa eddig fogságban már eltöltött több mint három évet is.
Az ítélet automatikusan a katonai büntetőjogi fellebbviteli bíróság elé kerül majd.

Manning 2009-2010-ben adott át információkat a WikiLeaksnek, amely 2010 áprilisában kezdte el a kiszivárogtatást. A hírszerzési elemzéssel foglalkozó katonát 2010 májusában tartóztatták le Irakban.

Kapcsolódó cikkeink