Alice Munro kapta az irodalmi Nobel-díjat

Téma: 

Alice Munro kanadai írónőnek ítélte oda a 2013. évi irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését. Peter Englund, az akadémia titkára a kortárs novella mestereként méltatta a 82 éves írónőt, akit régóta a díj várományosaként emlegettek.

Alice Munro 2009-ben elnyerte a Nemzetközi Man Booker Díjat, idén nyáron azonban bejelentette, valószínűleg felhagy az írással. Munro elsősorban novellaszerzőként ismert, ám sokak szerint annyi mélységet, bölcsességet és precizitást visz írásaiba, mint a regényírók többsége egész életművébe. Művei magyarul is megjelentek.

Alice Munro a 13. Nobel-díjas írónő, legutóbb, 2009-ben Herta Müller részesült a díjban, amely mellé 8 millió svéd korona (272,3 millió forint) is jár.

"Alice Munro nő is és amerikai is, vagyis duplán hátrányból indul. Pedig minden versenyen akad valaki, akinek az érdemei mellett szentimentális okokból is szurkolunk. Egy negyven éve megözvegyült, 82 éves írónő, aki harcol rákkal és szívbetegséggel, épp ilyen lehet."

A bejelentést követően Peter Englund, a svéd akadémia állandó titkára úgy vélte, Munro az emberek fantasztikus ábrázolására képes. Arra a kérdésre, hogy Alice Munro vajon tényleg felhagy-e az írással, Englund azt válaszolta, ez teljesen rajta áll. „Csodálatos munkát végzett, és amit eddig letett az asztalra, elég arra, hogy elnyerje a Nobelt. Ha abba akarja hagyni az írást, az az ő döntése”. Habár a nyerteseket hagyományosan a bejelentés előtt egy órával telefonon szokták értesíteni, a svéd akadémia Twitter-bejegyzése szerint Alice Munrót egyelőre nem tudták elérni, ezért telefonüzenetet hagytak neki.

Munro a 13. nő, aki irodalmi Nobel-díjat kap a díj 1901 óta tartó történetében. A díjjal 280 millió forint (8 millió korona) is jár.

1931. július 10-én született a kanadai Winghamben. Már tinédzserkorában eldöntötte, írónő lesz. Tizenévesen kezdett írni, első könyve 1968-ban jelent meg (Boldog árnyak tánca). Az ötvenes évektől különböző magazinokban publikált, 1971-ben jelent meg az Asszonyok, lányok élete című kötete. A novellákktal lett igazán híres Munro, aki egy interjúban úgy fogalmazott, hogy addig akart gyakorlásképpen novellákat írni, amíg el nem érkezik a regényírás ideje. És azután ebben ragadt, amit nem bán senki.

Első novellája egyetemista korában jelent meg 1950-ben. Iskolai évei alatt pincérként és könyvtári kisegítőként is dolgozott, de az is előfordult, hogy nyári idénymunkaként dohányt szedett a földeken. A szárnyait bontogató írónő két év után otthagyta az egyetemet, és hozzáment James Munróhoz, akivel Vancouverben alapítottak családot.

Három lánya született. Második gyermekét még egynapos korában elvesztette. Kétségbeesetten írt a terhességei alatt, mert azt hitte, hogy utána soha többé nem lett képes. Minden terhessége arra ösztönözte, hogy valami nagy dolgot hozzon létre, mielőtt a gyereke megszületik. Azt mondja, igazából semmi nagy dolgot nem vitt véghez, de nem lett igaza.

1963-ban férjével és két lányával a kanadai Victoriába költöztek, ahol Munro's Books néven nyitottak egy könyvesboltot, mely a mai napig nyitva áll az olvasók előtt. Munro néhány évvel később elvált férjétől, és visszatért egykori egyetemének (University of Western Ohio) berkeibe, ahol zavartalan körülmények között dolgozhatott a művein. 1976-ban újra férjhez ment a geográfus Gerald Fremlinhez.

A kanadai Csehovként emlegetett írónő első novelláskötete 1968-ban jelent meg, azóta művei tizenhárom nyelven láttak napvilágot, melyek mindenütt nagy kritikai és közönségsikert arattak. Számos díj és elismerés birtokosa, elnyerte többek között az Egyesült Államok Országos Könyvkritikusi Körének díját és a rangos Giller Prize-t is. 2009-ben megkapta a Man Booker Nemzetközi Díjat, olyan jelölteket megelőzve, mint Ljudmila Ulickaja vagy Mario Vargas Llosa.

A magyarul Szeret, nem szeret... címmel megjelent kötet egyik novellájából nagy sikerű filmet készült a Váratlan utazásból jól ismert Sarah Polley rendezésében. A 2007-ben bemutatott Egyre távolabb című alkotást két Oscar-jelöléssel és a legjobb színésznőnek (Julie Christie) járó Golden Globe-díjjal jutalmazták.

Korábban a Booker-díjat a zsűri indoklása szerint azért kapta Alice Munro, mert bár elsősorban novellistaként ismert, műveit mégis olyan mélység, precizitás és bölcsesség jellemzi, amelyre számos regényíró egész életében csak törekedni tud. Olvasásával mindig olyan új és új dolgokat fedezünk fel, amelynek még csak a létezéséről sem tudtunk.

Munro első kötete a Boldog árnyak tánca (Dance of the Happy Shades) 1968-ban jelent meg és főkormányzói állami kitüntetésben részesült (Governor General's Award), majd 1971-es következő kötete, az Asszonyok, lányok élete (Lives Of Girls And Women)elnyerte a Kanadai Könyvkereskedők Szövetségének Nemzetközi Könyvdíját, 1980-banThe Beggar Maid című kötetéért pedig Booker-díjra jelölték. Művei rendszeresen megjelennek a New Yorker és a Paris Review hasábjain.

Több könyve megjelent magyarul is: Szeret, nem szeret...Kilenc történet (2006), Csend, vétkek, szenvedély Nyolc történet (2007), Egy jóravaló nõ szerelme Nyolc történet (2008), Asszonyok, lányok élete (2009).

Kapcsolódó cikkeink

Eugene Fama, Lars Peter Hansen és Robert Shiller amerikai közgazdászoknak ítélték oda a 2013. évi közgazdasági Nobel-díjat - jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia hétfőn Stockholmban.

A hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) a 2013. évi Nobel-békedíj kitüntetettje - jelentette be Oslóban a norvég Nobel-bizottság.

Az amerikai James Rothman és Randy Scheckam, valamint a német Thomas Südhof kapta megosztva az idei orvosi-élettani Nobel-díjat - jelentették be hétfőn a svéd Karolinska Intézetben Stockholmban.

Átadták Stockholmban az orvosi, a fizika, a kémiai, az irodalmi és a közgazdasági Nobel-díjakat.XVI. Károly Gusztáv svéd király tizenegy kitüntetettnek nyújtotta át Alfred Nobel halálának évfordulóján a legjelentősebb elismerést a tudomány és az irodalom területén.

2020. január 21., kedd, Ágnes