Árvízvédelmi készültség! Ekkora hó van a Felvidéken.

Írta: itv , - Frissítve: 25th February, 2013 - 1:32pm

Téma: 

20 éve nem esett annyi hó a Sajó vízgyűjtőjén, mint az idén. A folyó felső szakaszán már elrendelték az első fokú árvízvédelmi készültséget.
A Sajó sebesen zuhog a szlovákiai szakaszon, az olvadás miatt már most megemelkedett a vízszint.

„Ezen a télen Mikuláskor esett le az első hó, és azóta szinte minden nap esik, nem emlékszem rá, mikor volt utoljára ilyen telünk” – mondta Volomsa Manuela étteremvezető a híradónak.

Hiába lapátolnak minden nap, az egyik házat úgy körbefogta a hó, hogy csak egy félméteres sávon tudták eltakarítani, úgy jönnek ki az utcára.

„Évek óta nem volt ekkora hó itt, attól félek, nagy baj lesz ebből, ha ez a hó megindul, óriási árvizet okozhat” - mondja egy idősebb férfi. A Felvidéken több úton csak hatvannal lehet menni, de nem látszik a sebességkorlátozó tábla, mert eltakarja a hófal, legalább öt méter ott a hó.
A Sajón, a Zagyván és a Tarnán szombat óta első fokú védelmi készültség van érvényben.

„A Sajó szlovákiai vízgyűjtő területén továbbra is havazás várható, ott akár napi 15-20 centiméter hó is hullhat, tehát ez jelentősen növeli majd a hó vízkészlet nagyságát” – közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A Dunán és Tiszán nem várnak jelentős áradást, a Duna vízgyűjtő területén ugyan az átlagosnál nagyobb a vízkészlet, de még nem éri el a valaha mért legmagasabb értékeket.

Kapcsolódó cikkeink