Árvízvédelmi készültség! Ekkora hó van a Felvidéken.

Téma: 

20 éve nem esett annyi hó a Sajó vízgyűjtőjén, mint az idén. A folyó felső szakaszán már elrendelték az első fokú árvízvédelmi készültséget.
A Sajó sebesen zuhog a szlovákiai szakaszon, az olvadás miatt már most megemelkedett a vízszint.

„Ezen a télen Mikuláskor esett le az első hó, és azóta szinte minden nap esik, nem emlékszem rá, mikor volt utoljára ilyen telünk” – mondta Volomsa Manuela étteremvezető a híradónak.

Hiába lapátolnak minden nap, az egyik házat úgy körbefogta a hó, hogy csak egy félméteres sávon tudták eltakarítani, úgy jönnek ki az utcára.

„Évek óta nem volt ekkora hó itt, attól félek, nagy baj lesz ebből, ha ez a hó megindul, óriási árvizet okozhat” - mondja egy idősebb férfi. A Felvidéken több úton csak hatvannal lehet menni, de nem látszik a sebességkorlátozó tábla, mert eltakarja a hófal, legalább öt méter ott a hó.
A Sajón, a Zagyván és a Tarnán szombat óta első fokú védelmi készültség van érvényben.

„A Sajó szlovákiai vízgyűjtő területén továbbra is havazás várható, ott akár napi 15-20 centiméter hó is hullhat, tehát ez jelentősen növeli majd a hó vízkészlet nagyságát” – közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A Dunán és Tiszán nem várnak jelentős áradást, a Duna vízgyűjtő területén ugyan az átlagosnál nagyobb a vízkészlet, de még nem éri el a valaha mért legmagasabb értékeket.

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Sóki Tamás

Szerdán délelőtt havas eső és hó kezdett hullani a Baranya megyei megyeszékhelyen.

MTI Fotó Bruzák Noémi

Felfokozott a hangulat az európai parlamenti választások előtt, a voksolásnak ekkora tétje még nem volt, mint idén – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az M1-en.

MTI Fotó

Reggel óta havazik az ország nyugati felében. Mivel a hőmérséklet nulla fokhoz közeli, a legtöbb helyen meg is marad a hó.

Varga Mihály: a magyar gazdaság szerkezete nem indokol ekkora forintgyengülést

A nemzetközi hatások alól Magyarország sem tudja kivonni magát, ugyanakkor a magyar gazdaság nem küzd olyan egyensúlyi problémákkal, amelyek ilyen mértékű forintgyengülést indokoltak volna - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vasárnap az ATV Szabad szemmel...

2019. június 27., csütörtök, László