Átvennék az Orbán-kormány néhány döntését, így győznének Lengyelországban

Téma: 

Lengyelország a héten elnököt választ. Az első fordulót követő elnökjelölti vitában az ellenzéki jelölt, Andrzej Duda a bankokra és hipermarketekre kivetendő új adókat helyezett kilátásba, illetve pártja több vonatkozásban is mintának tartja Magyarország adópolitikáját. A lengyel nézőpontról Mitrovits Miklós, a Külügyi és Külgazdaság Intézet kutatója beszélt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

 

A lengyel elnökválasztás első fordulójában Andrzej Duda szerezte meg a legtöbb szavazatot, második fordulót kell tartani. Andrzej Duda az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetője az elnökjelölti vitában a hazai vállalkozások támogatására tett ígéretet.

Mitrovits Miklós azt mondta, két ország szerepelt az elnökválasztási kampányban hangsúlyosan, az egyik Ukrajna, a másik Magyarország. A szakember emlékeztetett Orbán Viktor februári varsói útjára, melyet Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatása előzött meg. Akkor úgy tűnt, hogy a magyar-lengyel legfelsőbb szintű kapcsolatok mélypontra süllyedtek.

Főleg a Jog és Igazságosság az ukrán válsággal szembeni magyar álláspontot nem nagyon tolerálta, és nemkívánatos személlyé állította be a szavazóik előtt Orbán Viktort, aki egyébként ennek a választói körnek az egyik példaképe. Most úgy tűnik, rájöttek arra, hogy ezzel zavart okoztak a szavazóbázisukban, és a magyar példát mégis pozitívumként kell emlegetni - tette hozzá.Két nappal a választás előtt Andrzej Duda már arról beszélt, hogy a magyar gazdaság egy pozitív példa, ez a gyakorlat minden mutató szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Ebből pedig eljutott odáig, hogy a multinacionális cégeket és a bankokat meg kell adóztatni Lengyelországban - emelte ki.

 
Duda ezen ígéretét be tudja váltani akár egyedül is, hiszen Lengyelországban elég erős az elnöki jogkör, bizonyos szempontból az elnök a törvényhozói és a végrehajtói hatalomnak is a része. Ha megvétóz egy törvényt, akkor azt utána háromötödös többséggel kell elfogadni a szejmben, ahová egyébként törvényjavaslatot is benyújthat – magyarázta a szakember.
 
Beszélt arról is, hogy Lengyelországban jelentős a lakosság eladósodása svájci frankban, de messze nem lehet a magyar szinthez mérni. Duda olyan a javaslattal állt elő, ami még a magyar gyakorlaton is túltesz: bejelentette, hogy át kell számítani a hiteleket azon az árfolyamon, melyeken felvették őket. Ha ez valóban programpontja lesz, akkor nagyon komoly vitát kell folytatnia a lengyel bankszektorral – prognosztizálta.A szupermarketek megadóztatása is napirendre kerülhet Lengyelországban, noha a Polgári Platform épp azzal érvel, hogy a legszegényebbek vásárolnak bennük.Május 24-én lesz a lengyel elnökválasztás második fordulója. A közvélemény-kutatásoknak ma már nem nagyon hisz senki, hiszen a Polgári Platform jelöltjének, Bronislaw Komorowskinak az elsöprő győzelmét jósolták az első fordulóban, ehhez képest vereséget szenvedett. Most valamennyi kutatás szerint Duda 6-8 százalékkal vezet hozzá képest. Csütörtökön lesz még egy elnökjelölti vita, ami változtathat az eredményeken, jelenleg azonban a közhangulatból ítélve Andrzej Dudának van nagyobb esélye a diadalra - mondta Mitrovits Miklós.

Kapcsolódó cikkeink

Az ózdi rendőrök eredményes munkájának köszönhetően felszámoltak egy kiterjedt putnoki család bűnelkövetésekre alapozott tevékenységét.

EPA

Január elsejétől hat hónapon át Málta tölti be az Európai Unió soros elnökségét, az apró szigetország Szlovákiától veszi át, majd júliusban Észtországnak adja tovább a tisztséget.

MTI/EPA/Olivier Hoslet

Csúcstalálkozót tartottak pénteken az uniós tagállamok állam- és kormányfői. A tanácskozás fő témája az Európai Unió hétéves költségvetése és az azzal szervesen egybeépülő gazdasági mentőcsomag, valamint a Brexit volt.

Rétvári: olcsóbb lesz a kevesebb képviselő

A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára szerint arányosabb, olcsóbb és átláthatóbb rendszer jön létre az országgyűlési képviselők számának felére csökkentésével és az összeférhetetlenségi szabályok változásával.

2021. június 18., péntek, Arnold,Levente