Átvennék az Orbán-kormány néhány döntését, így győznének Lengyelországban

Téma: 

Lengyelország a héten elnököt választ. Az első fordulót követő elnökjelölti vitában az ellenzéki jelölt, Andrzej Duda a bankokra és hipermarketekre kivetendő új adókat helyezett kilátásba, illetve pártja több vonatkozásban is mintának tartja Magyarország adópolitikáját. A lengyel nézőpontról Mitrovits Miklós, a Külügyi és Külgazdaság Intézet kutatója beszélt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

 

A lengyel elnökválasztás első fordulójában Andrzej Duda szerezte meg a legtöbb szavazatot, második fordulót kell tartani. Andrzej Duda az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetője az elnökjelölti vitában a hazai vállalkozások támogatására tett ígéretet.

Mitrovits Miklós azt mondta, két ország szerepelt az elnökválasztási kampányban hangsúlyosan, az egyik Ukrajna, a másik Magyarország. A szakember emlékeztetett Orbán Viktor februári varsói útjára, melyet Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatása előzött meg. Akkor úgy tűnt, hogy a magyar-lengyel legfelsőbb szintű kapcsolatok mélypontra süllyedtek.

Főleg a Jog és Igazságosság az ukrán válsággal szembeni magyar álláspontot nem nagyon tolerálta, és nemkívánatos személlyé állította be a szavazóik előtt Orbán Viktort, aki egyébként ennek a választói körnek az egyik példaképe. Most úgy tűnik, rájöttek arra, hogy ezzel zavart okoztak a szavazóbázisukban, és a magyar példát mégis pozitívumként kell emlegetni - tette hozzá.Két nappal a választás előtt Andrzej Duda már arról beszélt, hogy a magyar gazdaság egy pozitív példa, ez a gyakorlat minden mutató szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Ebből pedig eljutott odáig, hogy a multinacionális cégeket és a bankokat meg kell adóztatni Lengyelországban - emelte ki.

 
Duda ezen ígéretét be tudja váltani akár egyedül is, hiszen Lengyelországban elég erős az elnöki jogkör, bizonyos szempontból az elnök a törvényhozói és a végrehajtói hatalomnak is a része. Ha megvétóz egy törvényt, akkor azt utána háromötödös többséggel kell elfogadni a szejmben, ahová egyébként törvényjavaslatot is benyújthat – magyarázta a szakember.
 
Beszélt arról is, hogy Lengyelországban jelentős a lakosság eladósodása svájci frankban, de messze nem lehet a magyar szinthez mérni. Duda olyan a javaslattal állt elő, ami még a magyar gyakorlaton is túltesz: bejelentette, hogy át kell számítani a hiteleket azon az árfolyamon, melyeken felvették őket. Ha ez valóban programpontja lesz, akkor nagyon komoly vitát kell folytatnia a lengyel bankszektorral – prognosztizálta.A szupermarketek megadóztatása is napirendre kerülhet Lengyelországban, noha a Polgári Platform épp azzal érvel, hogy a legszegényebbek vásárolnak bennük.Május 24-én lesz a lengyel elnökválasztás második fordulója. A közvélemény-kutatásoknak ma már nem nagyon hisz senki, hiszen a Polgári Platform jelöltjének, Bronislaw Komorowskinak az elsöprő győzelmét jósolták az első fordulóban, ehhez képest vereséget szenvedett. Most valamennyi kutatás szerint Duda 6-8 százalékkal vezet hozzá képest. Csütörtökön lesz még egy elnökjelölti vita, ami változtathat az eredményeken, jelenleg azonban a közhangulatból ítélve Andrzej Dudának van nagyobb esélye a diadalra - mondta Mitrovits Miklós.

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó: Nemes János

Egyre feszültebb a légkör Kárpátalján.

Több száz gyógyszer ára csökken-írja a Magyar Hírlap.
Mintegy 800 készítmény lesz olcsóbb az idei első ún. vaklicitnek köszönhetően, amikor is a gyártók úgy adnak meg árat, hogy nem ismerik a versenytársak ajánlatát.

Új korszakot nyitva az ősi alma máter 279., a miskolci campus 64. tanévét kezdte a Miskolci Egyetem a szeptember 6-án, pénteken tartott ünnepi nyilvános egyetemi szenátusülésen. Ezen a rendezvényen már az egyetem új rektora, Prof. Dr.

AP

Intenzíven növekszik az illegális bevándorlók száma Magyarország határainál, a tiltott határátlépést megkísérlők száma az idén már meghaladta a tízezret – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerdán az M1-en.

...
2020. augusztus 11., kedd, Zsuzsanna,Tiborc