Átvette hivatalát Emmanuel Macron

Téma: 

Elkezdődött az új francia elnök beiktatási ceremóniája. Emmanuel Macron délelőtt az Élysée-palotában találkozott a távozó államfővel, François Hollande-al, aki ezzel hivatalosan is átadta a hatalmat a megválasztott elnöknek. Emmanuel Macron beiktatási ceremóniája a Diadalívnél folytatódik, délután pedig Párizs polgármestere fogadja.

Hatalmas rendőri készültség előzte meg Párizsban a beiktatási ceremóniát. Hajnal óta szinte hermetikusan lezárták a belváros nagy részét, több ezer katonát és rendőrt vezényeltek az utcákra. Franciaországban rendkívüli állapot van érvényben a 2015-ben történt terrortámadások miatt.

EPA

Délelőtt folyamatosan érkeztek a magasrangú vendégek a beiktatási ceremóniára, amely a hagyományok szerint az Elysée-palotában kezdődött, a mindenkori francia elnök hivatalos rezidenciáján. Újságírók, tévéstábok, fotósok százai várták az új elnököt. Először a felesége érkezett meg, Brigitte Macron.

Néhány perc múlva a 39 éves Emmanuel Macron – Napóleon óta a legfiatalabb francia államfő – vörös szőnyegen a Nemzeti Gárda sorfala előtt ment fel az Elysée palota lépcsőjén, ahol Fracois Holland leköszönő francia elnök üdvözölte.

Beszélgetett a régi és az új

A régi és az új államfő fél órás megbeszélést folytatott egymással. Emmanuel Macron megkapta elődjétől a nukleáris arzenál indítókódját, körbe is vezette az új elnököt Elysée-palotában. Elmentek az épület alatt található Jupiter-terembe is, ahonnan a francia katonai hadműveleteket indítják.

Francois Hollandot Emmanuel Macron kísérte ki az Elysée-palotából, akire már az udvarban várt az autó. Ezzel véget ért a szocialista Francois Hollande öt évig tartó elnöksége.

Laurant Fabius, a francia alkotmánytanács elnöke ezután hivatalosan is beiktatta az új elnököt, aki megkapta a Francia Köztársaság Becsületrendjének Nagykeresztjét, majd az új államfő megtartotta első beszédét.

Emmanuel Macron, aki a magas munkanélküliség és az alacsony gazdasági növekedés miatt nehéz kihívásoknak néz elébe, azt ígérte: mindenkiért dolgozni fog.

Az Elysée-palotában szűk családi körben elköltött ebédet követően az új köztársasági elnök első hivatalos látogatása a Párizshoz közeli Clamart katonai kórházába vezetett, ahol az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcokban Irakban megsérült francia katonákat látogatott meg.

A hivatalos programban eredetileg nem szereplő eseményre azt követően került sor, hogy a kampányban Emmanuel Macron ígéretet tett arra, hogy elnökké választása esetén első útja a külföldön szolgálatot teljesítő egyik francia erőhöz vezet. Erre azonban csak a hét második felében kerülhet sor, várhatóan Afrikában. Az elmúlt évek terrorizmus elleni hadműveleteiben mintegy hatszáz francia katona sérült meg és 1200-an szorulnak pszichológiai segítségre.

Az új államfő késő délután a párizsi Városházán tesz látogatást, ahol a párizsiakat üdvözli. Kiszivárgott értesülések szerint Macron hétfőn nevezi ki az új miniszterelnököt, délután pedig Berlinbe látogat, ahol Angela Merkel német kancellárral folytat tárgyalásokat. A francia-német motor újraindításának szándékára utal, hogy Emmanuel Macron külügyi tanácsadójának Franciaország jelenlegi berlini nagykövetét, a 61 éves Philippe Etienne-t nevezte ki.

A június 11-én és 18-án esedékes kétfordulós nemzetgyűlési választásra kampányoló kormányának tagjait várhatóan kedden nevezi meg az új köztársasági elnök.

Forrás: MTI

Kép: EPA

2020. június 3., szerda, Klotild