Az amerikai védelmi miniszter figyelmeztette Észak-Koreát

Téma: 

Észak-Korea "nagyon közel korcsolyázik a veszélyes vonalhoz" - jelentette ki szerdán a Pentagonban Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter, hozzátéve, hogy Washington készen áll arra, hogy megvédje magát és szövetségeseit. Az amerikai védelmi tárca vezetője hangoztatta, hogy az észak-koreai nyilatkozatok és lépések nem segítették elő a "robbanásveszélyes" helyzet semlegesítését. Hagel kijelentette: az Egyesült Államok és szövetségesei azt szeretnék, ha Észak-Korea mérsékelné retorikáját, ám ha ez nem történik meg, Amerika készen áll és képes arra, hogy megvédje magát és szövetségeseit.

Amerikai hírszerzési források szerint Észak-Korea már keddre teljes mértékben felkészült arra, hogy bármely pillanatban két mobil, közepes hatótávolságú rakétát bocsásson fel a keleti partvidékéről. A CNN úgy értesült, hogy Phenjan a két Muszudan típusú eszköz kilövésén túl kívül további rakéták fellövésére is készülhet, több kilövőállásról. Az amerikai hírtelevízió védelmi minisztériumi forrásai ezzel kapcsolatban nem bocsátkoztak részletekbe, csak annyit jeleztek, hogy a többi rakéta kisebb hatótávolságú lehet. Az eddig egyszer sem tesztelt Muszudan rakéták hatótávolsága 3500 kilométer, azok így elérhetik az Egyesült Államokhoz tartozó, csendes-óceáni Guam szigetet is. Patrick Ventrell amerikai külügyi szóvivő szerdán megismételte, hogy ezekkel a fellövésekkel Phenjan megsértené az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozataiban foglalt kötelezettségeit, és felszólította a kommunista országot, hogy álljon el az ilyen terveitől. A szóvivő ugyanakkor közölte, a külügyminisztérium továbbra sem ad ki figyelmeztetést a Dél-Koreába utazó amerikaiaknak. A Foreign Policy magazin értesülései szerint március közepén, közvetlenül a phenjani "provokatív kijelentések és lépéseket" megelőzően, New Yorkban kapcsolatfelvétel történt az Egyesült Államok és Észak-Korea között. A washingtoni külügyminisztériumot Clifford Hart, a kommunista rezsim atomprogramjának felszámolásáról folytatott - félbeszakadt - hathatalmi tárgyalások amerikai különmegbízottja, Phenjant pedig Han Szong Rjol helyettes ENSZ-nagykövet képviselte. Ez a korábbi években bejáratott "New York-i csatorna" volt az, amelyen keresztül Észak-Korea februárban a harmadik nukleáris kísérletére figyelmeztette az amerikai kormányzatot. A várakozások szerint Phenjan hasonlóképpen fog jelezni a küszöbönálló rakétafelbocsátásai előtt is. Észak-Korea 2006 óta három nukleáris kísérleti robbantást hajtott végre és tavaly decemberben műholdat állított Föld körüli pályára. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink

EPA

Washington nem marad tétlen, ha Moszkva nem tanúsít konstruktív magatartást a venezuelai válságban – közölte Mike Pompeo amerikai külügyminiszter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval hétfőn.

 AP PHOTO IVAN SEKRETAREV

Az amerikai védelmi miniszter szerint növekszik a veszélye annak, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát.

 

EPA/Jeon Heon-Kyun

Az Egyesült Államok felkészült a válaszcsapásra Észak-Korea ellen - jelentette ki pénteken a Twitteren Donald Trump amerikai elnök.

“Teljesen készen állnak a katonai megoldások, csőre töltöttünk arra az esetre, ha Észak-Korea nem bölcsen cselekszik.

Ártana Magyarország nemzeti érdekeinek, ha lemondana a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött megállapodásról - jelentette ki az orosz elnök kedden, amikor Szergej Kirijenkóval, az orosz atomenergia-ügynökség (Roszatom) vezérigazgatójával...

2020. május 29., péntek, Magdolna