Az eddiginél kevesebb állam- és kormányfő vesz részt az olimpia megnyitóján

Téma: 

Míg 2008-ban Pekingben csaknem nyolcvanan, 2012-ben Londonban mintegy hetvenen voltak, addig idén körülbelül negyvenöt állam- és kormányfő vesz részt a Rio de Janeiró-i nyári olimpiai játékok ünnepélyes megnyitóján. Az utolsó pillanatban fogműtétre hivatkozva lemondta riói látogatását Joachim Gauck német államfő.

A vezető politikusok távolmaradásában több tényező is szerepet játszhat: elsősorban naptáraik telítettsége, a két-három nap utazást megkövetelő távolság, valamint a dél-amerikai ország politikai légköre. Dilma Rousseff felfüggesztett brazil elnök ugyanis egyre közelebb áll a bukáshoz: csütörtökön ellene döntött a szenátusnak az elnök alkotmányos lemondatása ügyében illetékes bizottsága.

EPA/Dave Hunt

José Serra brazil külügyminiszter július végén közölte, 45 ország államfője vesz részt a ceremónián. A brazil kormány egyik tanácsadója pénteken azt mondta, a brazil hatóságok biztonsági okokból sem a jelenlévők számát, sem személyét nem erősíthetik meg.

Francois Hollande francia elnök – aki már megérkezett Rio de Janeiróba -, Mauricio Macri argentin és Horacio Cartes paraguayi államfők, valamint Matteo Renzi olasz miniszterelnök részvételét korábban már megerősítette Serra.

Egy félhivatalos lista tanúsága szerint Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, John Kerry amerikai külügyminiszter, Fülöp belga és Vilmos Sándor holland király, valamint II. Albert, Monaco hercege tiszteletét teszi a nagyszabású rendezvényen. Őket Michel Temer ideiglenes államfő fogadja egy rövidke koktélpartira az olimpiai játékok hivatalos megnyitását megelőzően, amelyen mintegy 1500-an vesznek részt.

Csütörtök késő este a német elnöki hivatal bejelentette, hogy Joachim Gauck államfő sürgős fogműtétje miatt nem utazik Rióba, illetve nem tud részt venni az ünnepélyes megnyitón. Lemondta tervezett olimpiai látogatását a sportügyekért is illetékes belügyminiszter, Thomas de Maiziere. Ezzel kapcsolatban hivatalos indoklás nem hangzott el.

Pénteken mintegy 10 500 sportoló vonul fel a Maracana stadionban óriási biztonsági készültség közepette. A játékok idejére 85 ezer katonát és rendőrt vezényelnek az olimpiai helyszínekre, Rio de Janeiróba és a labdarúgómeccseknek otthont adó városokba.

Forrás: MTI

Kép: EPA/Dave Hunt

Kapcsolódó cikkeink

AP
Már csak néhány óra van hátra a riói olimpia megnyitójáig, mely magyar idő szerint pénteken éjjel kezdődik. Az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti az ünnepséget, melyen kétszázhat ország több, mint tízezer sportolója vesz majd részt.
Kósa Ádám EP képviselő

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén a képviselők nagy többsége támogatta a gépjárművek zajszintjéről szóló jelentést, melynek fő célja a gépjárművek maximális zajkibocsátási szintjének európai uniós harmonizációja.

Reuters/Jeremy Lee
Komoly meglepetéssel ért véget a riói olimpia első döntője, miután női légpuskában a mindössze 19 éves amerikai Virginia Thrasher diadalmaskodott.
 
EPA

A közbiztonság hiánya és a szervezett bűnözés miatt már eddig is sokan gondolták azt, hogy el kellene halasztani a Riói olimpiát, de legalábbis át kellene tenni egy másik helyszínre.

2020. július 12., vasárnap, Izabella,Dalma