Az ENSZ feloldja 1956-os dokumentumainak titkosítását

Téma: 

Az Egyesült Nemzetek Szervezete feloldja a Columbia Egyetemen és az ENSZ levéltárában lévő 1956-os dokumentumok titkosítását - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek.

Az első, az ENSZ 1956-os forradalommal kapcsolatos szerepvállalását kutató magyar történész, Nagy András május 16-án érkezik New Yorkba és kezdi meg az adatok tanulmányozását.A dokumentumok között vannak olyanok, amelyek tartalmáról semmit sem tudni, vélhetően vannak köztük a forradalomban részt vevő emberektől származó vallomások és leírások, amelyeket biztonsági okokból is titkosíthattak - ismertette.Szijjártó Péter felidézte, hogy korábban nem volt a magyar diplomácia "homlokterében" ez az ügy, és nem is volt annyira közismert, hogy léteznek titkosított adatok az ENSZ-nél 1956-ról. Amikor átnézték a magyar vonatkozású ENSZ-ügyeket, akkor döntöttek arról, hogy tárgyalni kezdenek a titkosítás feloldásáról.A témában a külügyminiszter többször is egyeztetett Jeffrey Feltman politikai ügyekért felelős főtitkárhelyettessel, folyamatosan napirenden tartották az ügyet, és pénteken kapták az értesítést, hogy az ENSZ feloldja a titkosítást.Szijjártó Péter hozzátette: mivel a politika-részleg kapacitásai végesek a magyar fél 50 ezer dollár segítséget nyújt a részleg működéséhez.Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó: Vajda János

Az 1956-os emlékév tiszteletére átpalackoznak 150 üveg tokaji borkülönlegességet, a Nemzeti Borvagyon tolcsvai pincéjében található, forradalmi évjáratú aszúkból. A nedűket laboratóriumban megvizsgálják, majd új üvegekbe töltik.

MTI Fotó Szigetváry Zsolt

A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján a budapesti Széna téri '56-os emlékműnél tartott megemlékezésen.

A Fidesz frakcióvezetője Veszprémben, az 56-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulóján tartott megemlékezésen hozzáfűzte: 1956 őszén befejeződött a kommunisták felemelkedése és megkezdődött a kommunizmus hosszúra nyúló bukása.

2019. június 27., csütörtök, László