Az EP liberális frakciója is össztüzet zúdított a magyar törvénymódosítás miatt

Írta: itv , - Frissítve: 7th March, 2017 - 7:20pm

Téma: 

Mielőbbi vizsgálatot sürgetett az Európai Parlament liberális frakciója (ALDE) a keddi magyar törvénymódosítás miatt, amely valamennyi menedékkérő, köztük gyerekek kötelező fogva tartásáról rendelkezik az esetükben lefolytatott menekültügyi eljárás idejére.

 

A képviselőcsoport felszólította az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg, összhangban van-e a kérdéses módosítás az uniós joggal, valamint kezdeményezte, hogy vitassák meg a helyzetet az EU állam- és kormányfőinek közelgő csúcstalálkozóján.

Sophie in’t Veld, a parlamenti frakció alelnöke szerint nyilvánvalóan sérti az uniós és a nemzetközi jogot, hogy pusztán azért őrizetbe veszik a menedékkérőket, mert menedékkérők, ráadásul szerinte ennek nincs is semmi értelme, csak további traumához és kétségbeeséshez vezet.

 

"A magyar kormány évek óta gyűlöletet szít a menedékkérők ellen, úgy tűnik azzal indokolják ezt a módosítást, hogy összekötik a migrációt a terrorizmussal, és ez elfogadhatatlan."

 

– közölte a holland képviselő, aki szerint Brüsszelnek kötelessége cselekedni, miután korábban szemet hunyt a magyarországi jogsértések felett.

Párttársa, Nathalie Griesbeck úgy vélekedett, számos jogi aggályt felvet a törvénymódosítás, az őrizetbe vétel embertelen körülményei ugyanis “szörnyű hatással” lehetnek a gyerekek testi és lelki fejlődésére. Az ALDE adja az uniós parlament negyedik legnagyobb frakcióját, a képviselőcsoport 68 hellyel rendelkezik a 751 fős testületben.

Forrás: MTI; fotó: acces.info.org

 

Kapcsolódó cikkeink