Az észak-koreai rakétakísérlet nem csupán figyelmeztetés volt, ennél sokkal többről van szó

Téma: 

Figyelmeztetésnek szánta az utóbbi napok rakétakísérleteit Észak-Korea a phenjani vezetés hivatalos magyarázata szerint. Kedden két rakétát is kilőttek, amelyek végül a Japán-tengerbe csapódtak. Dél-Koreának és az Egyesült Államoknak akart így üzenni Kim Dzsongun, ugyanis zavarja, hogy közös hadgyakorlatot tart a két ország.

A rakétakísérlet nem csupán figyelmeztetés volt, ennél ugyanis sokkal többről van szó – jelentette ki Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma reggel című műsorában. Emlékeztetett, korábban volt egy megállapodás, hogy Észak-Korea csökkenti a gyakorlatok számát és méretét is, ám Észak-Korea valószínűleg fenyegetve érzi magát, és azért zavarja a dél-koreai és amerikai közös hadgyakorlat, mert szerintük azt a célt szolgálják, hogyan lehet majd Észak-Koreát megtámadni, vagy egyfajta rendszerváltást kieszközölni – mondta.

Szimulációs gyakorlatok zajlanak

A kísérletek előzménye, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea hétfőn elkezdte egy tervezett közös hadgyakorlatát, amelyet „válságkezelési gyakorlatnak” neveznek, és amely jórészt számítógépes hálózatokon folyik. Kis-Benedek József elmondta, a hadgyakorlatokban körülbelül 2–3 ezer fő vesz részt, ami azt jelenti, hogy egyáltalán nem kis gyakorlatokról van szó.

Megjegyezte, a napokban zajló műveletek csak szimulációs gyakorlatok, nem jellemzi őket csapatmozgás, ugyanis számítógépek segítségével próbálják meg lemodellezni a kidolgozott elméleteket. Ez jelenti a felkészülést az őszi hadgyakorlatra, ahol az elméletek úgymond élesben kerülnek majd megvalósításra.

Úgy véli, Észak-Korea részéről is komoly harci gyakorlatok zajlanak, ezt mutatja az is, hogy az elmúlt két hétben négy gyakorlatot is végrehajtottak. Kiderült az is, hogy a legutolsó végrehajtott művelet során egy olyan új rakétát is alkalmaztak, amelyet korábban még nem.

A rakéta kifejezetten hasonlít az orosz Iszkander típusú rakétára, így a szakértő szerint az sem zárható ki, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun beszélt erről találkozójuk során. Annyi bizonyos, hogy a rakétát Észak-Korea nyugati részéről lőtték ki 250 kilométeres távolságba. Egy szigetet céloztak meg a Csendes-óceánon, amit el is találtak.

Kim Dzsongun elégedett a gyakorlatokkal

Kim Dzsongun elégedettségének adott hangot a rakétaműveletekkel kapcsolatban. Kis-Benedek József szerint ezek a rövid távolságú célokra felhasznált rakéták is jelenthetnek veszélyt, nem véletlenül aggasztják a műveletek Dél-Koreát.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: MTI/EPA/KCNA

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Január elsejétől 17 százalékkal csökkenhet a sertéshús ára az 5 százalékra mérséklődő áfának köszönhetően - közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) kedden az MTI-vel.

MTI/EPA/Korea-közi csúcs sajtószolgálata

Megérkezett kedden Phenjanba Mun Dzse In dél-koreai elnök, a Szunan nemzetközi repülőtéren Kim Dzsong Un észak-koreai vezető fogadta. Dél-koreai elnök tizenegy éve nem látogatott a kommunista ország fővárosába.

Hazaárulás vádjával kivégezték az észak-koreai védelmi minisztert, miután elaludt egy olyan eseményen, amelyen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető is jelen volt - jelentette szerdán a dél-koreai média a hazai hírszerzésre hivatkozva.

AP

Dél-Korea azt javasolta Észak-Koreának, hogy vonják vissza nagy hatótávolságú tüzérségi ütegeket a két országot elválasztó demilitarizált övezettől a feszültségcsökkentés jegyében – közölték szöuli katonai források vasárnap.

2019. december 9., hétfő, Natália