Az osztrák határzár Olaszországnak kedvez

Téma: 

Ha Ausztria lezárja déli határait, ezzel Olaszországnak tesz szívességet – jelentette ki Matteo Salvini olasz belügyminiszter kedden, hangsúlyozva, hogy ebben az esetben Olaszország is szigorítja majd északi határainak ellenőrzését.

Matteo Salvini a RaiNews24 olasz közszolgálati hírcsatornának kommentálta Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentését, miszerint Ausztria – a német uniópártok menedékpolitikai vitájának lezárása nyomán – az ország déli határainak védelmét megerősítő lépésekre készül, nevezetesen Olaszország és Szlovénia irányában.
 
MTI/EPA/Jan Hetfleisch
 

A radikálisan migrációellenes, jobboldali Ligát vezető olasz belügyminiszter kijelentette, ha Ausztria lezárná határait, az számunkra jó üzlet lenne. Hiszen sokkal többen térnek vissza Olaszországba, mint ahányan Ausztriába lépnek át (Olaszországból). Matteo Salvini hozzátette, Róma készen áll szintén ellenőrzés alá helyezni az Ausztriával közös Brenner-hágó átkelőjét, mivel ez Olaszországnak csak előnyére lenne.

Olaszországból kevés bevándorló lép át Ausztriába

Salvini arra utalt, hogy a római belügyminisztérium adatai szerint Olaszországból kevés bevándorló lép át Ausztriába, miközben sokkal többen vannak azok, akiket Németország és Ausztria akar visszafordítani Olaszország irányába. Az olasz belügyminiszter többször hangoztatta már, hogy Itália egyetlenegy migránst sem hajlandó visszafogadni a többi EU-tagállamból, még azokat sem, akik Olaszországban érkeztek az EU-területére, itt regisztrálták őket, majd innen másodlagos mozgással más EU-országokba mentek tovább.

Róma és Bécs között régóta vitás kérdésnek számít, melyik országból áramlik át több illegális bevándorló a másik országba. Ausztria nem először jelenti be, hogy szigorítani vagy éppen lezárni készül az Olaszországgal közös határait. Az Ausztriával határos olaszországi térségből induló vasúti járatokat évek óta közös olasz-osztrák-német hatósági ellenőrzésnek vetik alá az illegális bevándorlók feltartóztatására.

Fő cél az afrikai partokról indulók megállítása

Ausztria azután jelentette be a határellenőrzés szigorítását, hogy Berlin a német-osztrák határon készül megtenni ugyanezt a más országokban már regisztrált bevándorlók visszafordítására. A pártjával alig egy hónapja kormányra került Salvini hozzátette, hogy fő célnak az afrikai partokról indulók megállítása számít.

Zéró indulással, zéróra csökken a halottak száma is a tengeren – mondta Salvini. Hangsúlyozta, hogy jelenleg Olaszország és Líbia között nincsenek nem kormányzati szervezetek (NGO) hajói, amelyek az embercsempészeket segítenék.

Telefonon tárgyalt Seehoferrel

Enzo Moavero Milanesi olasz külügyminiszter kijelentette, ha Ausztria egyoldalúan lezárja a Brenner-hágót, felelősséget kell ezért vállalnia. Az olasz államfőt kísérő külügyminiszter Rigában nyilatkozott, hangsúlyozva, hogy a június végi EU-csúcsértekezleten éppen azt fektették le, hogy a migráció európai problémának számít, amely közös erőfeszítést igényel. „Ha a tagállamok ezzel szemben a határlezárást választják, ez is problémát jelent majd Európa számára” – jelentette ki Milanesi az olasz újságíróknak.

Matteo Salvini bejelentette azt is, hogy telefonon egyeztetett Horst Seehofer német belügyminiszterrel, akivel kétoldalú találkozót tart az EU-tagországok jövő heti informális belügyminiszteri értekezlete előtt az EU „belső biztonságának megerősítését és a terrorizmussal szembeni fellépést” célzó közös javaslatok kidolgozására.

Forrás: MTI

Kép: MTI/EPA/Jan Hetfleisch

Kapcsolódó cikkeink

EP-választás - Elemzők: leginkább a Fidesznek kedvez az alacsony részvételi arány

Leginkább a kormányzó Fidesz-KDNP-nek kedvez az alacsony részvételi arány az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán - állapították meg a vasárnapi urnazárással egy időben az MTI által megkérdezett szakértők. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint...

Megkezdődik a szúnyoglárva irtása Miskolcon.

Sokan választották a hétvégén kirándulási célként Lillafüredet. Joggal, hiszen a hely adottsága és a tavaszias időjárás kedvez a természetbe vágyó embereknek. Ki kerékpárral, ki motorral vagy autóval, ki tömegközlekedéssel vagy kisvasúttal ment ki Lillafüredre.

Az őszi gombaszedés utáni veszélyekre hívja fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Azt ajánlják, az összegyűjtött gombákat minden alkalommal mutassák meg gombavizsgálónak, hogy elkerüljék a mérgezéseket.

2020. július 5., vasárnap, Emese,Sarolta