Az ukrajnai szakadárok azt állítják, már levegőből is támadnak

Téma: 

A kelet-ukrajnai szakadárok önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki Népköztársasága szerdán azt állította, hogy saját katonai repülőgéppel mértek csapást az ukrán fegyveres erőkre a Donyeck és Luhanszk között lévő Debalcevénél.

 
Az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok állításuk szerint a szárazföldi csapatok légi támogatására használt Szu-25-ös csatarepülőgépet még tavaly júliusban zsákmányolták az ukrán hadseregtől. Kijevben ugyanakkor nem zárják ki, hogy a szakadárok az orosz légierő lehetséges támadásait készítették elő bejelentésükkel."A szakadárok ezzel alapot teremtettek arra, hogy orosz Szu-25-ös csatarepülőgépeket vethessenek be később Donyeck és Luhanszk megyékben" - kommentálta a közleményt Julij Mamcsur ezredes, ukrán parlamenti képviselő, a Krím félszigeten lévő Szevasztopol tőszomszédságában lévő belbeki légitámaszpont egykori ukrán helyőrségének volt parancsnoka.
 
A múlt hónap végén Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán hadsereg vezérkarának szóvivője arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők egy különleges műveletben megsemmisítették a szakadárok légierejét, összesen hat repülőgépet és négy Mi-24-es harci helikoptert.Szeleznyov szokásos napi sajtótájékoztatóján szerdán közölte, hogy az elmúlt 24 óra alatt két ukrán katona esett el, és 18 megsebesült a kelet-ukrajnai harcok övezetében.Közben az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat jelentette, hogy újabb 309 civilt, köztük 15 gyereket sikerült kimenekíteni a harcok sújtotta településekről. Közülük 188-at Debalceve környékéről a kormányerők által jó ideje visszafoglalt, így biztonságos Donyeck megyei Szlovjanszkba, illetve Artemivszkbe szállítottak, 121-et pedig a harcok sújtotta Luhanszk megyei városokból, köztük Popaszna, Liszicsanszk és Sztanicja Luhanszka településekről menekítettek a megyében lévő, ukrán fennhatóság alatt álló Szeverodoneckbe.
 
-mti-

Kapcsolódó cikkeink

Kárpátalja elcsatolására hajaznak a kelet-ukrajnai események

Kárpátalja egyik vezető politikusa úgy látja, hogy megye Szovjetunióhoz történt csatolása és a mai kelet-ukrán régiók elszakítására irányuló törekvések kísértetiesen hasonlítanak egymásra.

Ukrajnai tüntetések – Az orosz duma a nyugati politikusokat is felelőssé tette a rendbontásért

Az orosz duma az általa szélsőségesnek nevezett ellenzéket és a nyugati politikusokat egyaránt felelőssé tette az ukrajnai belpolitikai feszültség erősödéséért a szerdán elfogadott nyilatkozatában.

 

 Orosz lap: a szakadárok a kelet-ukrajnai megyékből Új-Oroszországot hoznának létre

A kelet-ukrajnai szakadárok Új-Oroszország néven független államot hoznának létre Luhanszk és Donyeck megyékből, de egyelőre nem tervezik az Oroszországhoz csatlakozást.

Debalceve körzetében körbevettek egy kárpátaljai katonai egységet, emiatt félő, hogy kárpátaljai áldozatai lesznek az ukrajnai konfliktusnak - jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke kedden az MTI-nek telefonon nyilatkozva, miután...

2020. december 3., csütörtök, Ferenc