Az Ukrán Nemzeti Gárda megtisztította Szlovjanszkot a fegyveresektől

Téma: 

Az Ukrán Nemzeti Gárda (NGU) harcosai gyakorlatilag megtisztították a kelet-ukrajnai Szlovjanszkot a fegyveresektől – jelentette be pénteken Sztepan Poltorak altábornagy, az NGU parancsnoka. Turcsinov ügyvivő elnök elismerte: a hadművelet "lassabban halad, mint szeretnénk". Véleménye szerint ennek oka az, hogy a katonai akció sűrűn lakott körzetekben zajlik.

Az ukrán hadsereg által a kelet-ukrajnai Szlovjanszknál indított hadműveletben két ukrán katona veszítette életét, és hét megsebesült, míg a másik oldalnak nagyobb veszteségei vannak - közölte pénteki, a honlapján közzétett nyilatkozatában Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő.

Turcsinov azt állította, hogy a lázadók "jelentős veszteségeket szenvedtek: sok a halott és a sebesült". Közlése szerint az ukrán különleges egységeknek sikerült elfoglalni az összes megerősített ellenállási pontot és úttorlaszt a város körül, amelyet teljesen körülzártak, és a támadás folytatódik.Az ukrán belügyminisztérium honlapján közzétett nyilatkozatában Poltorak közölte: az NGU Szlovjanszkban tartózkodó tagjai készen állnak arra, hogy végrehajtsák azokat a harci feladatokat, amelyeket a hatóságok vagy a körülmények állítanak eléjük. A terrorellenes műveletet az NGU minden veszteség nélkül hajtotta végre, és sebesülés sem történt – tette hozzá.  A parancsnok szerint az NGU harcosai szakszerűen végrehajtott akciójukkal gyakorlatilag megtisztították Szlovjanszkot a „terroristáktól”, akik közül sokan jól ki voltak képezve.   Arszen Avakov ukrán belügyminiszter is elismerően nyilatkozott az NGU alakulatainak a szlovjanszki terrorellenes műveletben játszott szerepéről. A tárca honlapján megjelent nyilatkozata szerint a kelet-ukrajnai városban végrehajtott akcióban az NGU Kijev környékén kiképzett első tartalék zászlóalja nagyon hatékonynak és szakmailag felkészültnek bizonyult. „Úgy gondolom, létre kell hoznunk a második zászlóaljat is, és a Nemzeti Gárda fogja képezni a belügyi fegyveres erők alapját” – mondta Avakov.Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál közlése szerint a kelet-ukrajnai terrorellenes műveletet irányító törzs ultimátumot adott a szlovjanszki fegyveres csoportoknak, hogy adják át a hatóságoknak az összes túszt, akit törvénytelenül tartanak fogva a városban. A híroldal idézte Anton Herascsenkót, a belügyminiszter tanácsadóját, aki elmondta: amennyiben a „terroristák” nem adják át a túszaikat, a nyomozó hatóság és az ügyészség a maximális büntetési tételek kiszabását fogja kérni a bíróságoktól a fegyveres csoportok vezetőire, s semmilyen enyhítő körülményt sem fognak figyelembe venni.         A törzs egyúttal azt javasolja a fegyveres csoportok egyszerű tagjainak, hogy adják meg magukat a terrorellenes erőknek, és adják át nekik a törvénytelenül szerzett fegyvereiket. Ha önként megadják magukat, és nem követtek el súlyos vagy különösen súlyos bűncselekményt, akkor a hatóságok szavatolják a biztonságukat és közbenjárnak érdekükben a nyomozó hatóságnál és az ügyészségnél. A törzs javaslata szerint az önkéntes megadást a fegyvereseknek fehér homlokpánttal és fegyverük csövének felfelé való tartásával kell jelezniük.Az ukrán belügyminisztérium jelentése szerint a Szlovjanszkba vezető összes utat lezárták, és a város teljesen körbe van zárva.

-mti-

Kapcsolódó cikkeink

A kormány jóváhagyta a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése II.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Katonai tiszteletadás mellett felvonták az ország nemzeti lobogóját az 1956-os forradalom és szabadságharc 59.

Megkezdte munkáját az operatív törzs az augusztus 20-i nemzeti ünnepen, és egyelőre nincs olyan rendkívüli körülmény, amely a nemzeti ünnephez kapcsolódó szabadtéri programok lebonyolítását veszélyeztetné, minden az eredeti terveknek megfelelően zajlik.

2019. július 20., szombat, Illés