Barnier: Az EU kész további garanciákat adni Londonnak

Téma: 

Az Európai Unió kész további garanciákat adni az Egyesült Királyságnak, hogy megkönnyítse a brit parlamentnek az unióból való kiválásra (Brexit) vonatkozó megállapodás elfogadását – közölte Michel Barnier uniós főtárgyaló több európai lapban szombaton megjelent interjújában.

 

„Találhatunk garanciákat, hogy megerősítsük, tisztázzuk az európaiak jóakaratát és jóhiszeműségét, közös – így valódi jogi érvénnyel bíró – kötelezettségvállalásokkal. Éjjel-nappal ezen dolgozunk” – hangsúlyozta az Európai Bizottságnak az Európai Unióból történő brit kiválás ügyében felelős főtárgyalója.

EPA

„Ezeket a biztosítékok egy értelmező dokumentumba foglalhatók, amely a kilépési szerződésből és a politikai nyilatkozatból eredne” – tette hozzá Barnier. A brit parlament az év elején utasította el a megállapodást, amelyről Brüsszel és London két éve tárgyal, elsősorban az Írország és az Észak-Írország közötti tényleges határ visszaállításnak elkerülését célzó pótrendelkezés miatt, s ezzel kapcsolatban Theresa May brit kormányfő változtatásokat követel.

Barnier közölte, hogy a jövő héten tárgyal Stephen Bercley brit Brexit-ügyi államtitkárral és Geoffry Cox igazságügy-miniszterrel. Egy brüsszeli illetékes szerint a találkozót várhatóan kedden tartják Brüsszelben.

Barnier emlékeztetett rá, hogy a britek március 12-ig szavazhatnak az uniós garanciákról. Így rajtuk a felelős döntés sora – tette hozzá, de nem zárta ki ugyanakkor a tárgyalások folytatódjanak a kiválás tervezett dátuma, március 29-én túl is.

Forrás: MTI

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink

Internet

Kész a tárgyalások rövid idejű meghosszabbítására, hogy lezárják a Londonnal folytatott egyeztetést, amelyet november közepére be kell fejezni – jelentette ki Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója.

"London figyelmébe ajánlom: jelentősen több jogalapja van annak, hogy a Krím Oroszországhoz tartozik, mint annak, hogy a Falkland-szigetek Nagy-Britanniához" - írta a Twitteren Alekszej Puskov, az orosz parlamenti alsóház, az Állami Duma...
2019. május 26., vasárnap, Fülöp,Evelin