Barnier: Egyre valószínűbb a megállapodás nélküli Brexit

Téma: 

Egyre valószínűbbé vált az elmúlt napokban az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója szerint, hogy megállapodás nélkül szűnik meg a brit európai uniós tagság. Michel Barnier ugyanakkor azt is mondta kedden Brüsszelben, hogy még mindig van remény ennek elkerülésére.

 

Úgy vélekedett, nem valószínű, hogy a következő napokban vagy a jövő héten Londonban elfogadják a rendezett kiválást biztosító egyezményt.

MTI Fotó Mohai Balázs

Michel Barnier az után nyilatkozott, hogy a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodás egyetlen alternatívája sem kapott többséget a londoni alsóházban hétfő éjjel.

„Londonnak ki kell jelölnie a követni kívánt utat vagy be kell mutatnia egy tervet a jövőre nézve” – fogalmazott.

Elmondta, az unió továbbra is kész arra, hogy Nagy-Britanniával Norvégiához hasonlóan speciális kapcsolatot tartson fent, illetve arra, hogy bent tartsa a vámunóban.

Leszögezte ugyanakkor, az unió nem fogja újratárgyalni a megállapodást, annak elfogadása nélkül pedig London nem kapja meg az EU-tagsága megszűnését követő, korábban 2020 végéig tervezett átmeneti időszak lehetőségét sem.

Az Egyesült Királyság az átmeneti időszak 21 hónapjában részese maradna a vámuniónak és az egységes piacnak, be kellene tartania a közösségi jogot, ideértve az újonnan elfogadott szabályokat is, eleget kellene tennie a költségvetési kötelezettségeknek, valamint alá kellene vetnie magát az Európai Bíróság joghatóságának, de már nem vehetne részt az uniós döntéshozatalban.

„Ha nincs megállapodás, nincs átmeneti időszak” – fogalmazott.

A főtárgyaló megismételte: amennyiben az Egyesült Királyság el akarja hagyni az Európai Uniót, a két éven át tárgyalt, majd elfogadott megállapodás a lehető legjobb és egyetlen módja. Minden más lehetőség – a megállapodás nélküli kiválás vagy az uniós tagság megszűnése dátumának tovább halasztott végső dátuma – káros hatást váltana ki, amelyek következményeit a brit parlamentnek kell viselnie – húzta alá.

Szerinte a brit uniós tagság megállapodás nélküli megszűnése sosem szerepelt az unió tervei között. A tárgyalások során mindig a mindkét fél számára lehető legjobb megoldás megtalálása volt a cél.

„Az unióban maradó 27 tagállamnak egységesnek kell maradnia, a felkészülés egy megállapodás nélküli Brexitre nem jelenti azt, hogy minden zökkenőmentes lesz, ugyanis lesznek problémák és zavarok. Az EU ennek ellenére minden lehetséges kellemetlenség kezelésére felkészül” – emelte ki.

Barnier elmondta azt is, hogy a kilépés dátumának halasztása azt jelentené, hogy Nagy-Britanniának részt kell vennie a május végén esedékes európai parlamenti választásokon.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Mohai Balázs

Kapcsolódó cikkeink

MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint Nigel Farage új Brexit Pártja több szavazatot kaphat az EP-választásokon, mint a Konzervatív Párt és a Munkáspárt együttesen.

Internet

Kész a tárgyalások rövid idejű meghosszabbítására, hogy lezárják a Londonnal folytatott egyeztetést, amelyet november közepére be kell fejezni – jelentette ki Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója.

EPA

Az Európai Bizottság Brexit-főtárgyalója szerint nem az Európai Unió hibája lesz, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az EU-ból.

2020. november 24., kedd, Emma