Benkő Tibor: Európának képesnek kell lennie polgárai megvédésére

Téma: 

Európának, az Európai Unió nemzeteinek képesnek kell lenniük állampolgáraik megvédésére – hangsúlyozta Benkő Tibor honvédelmi miniszter Bécsben, az EU-tagországok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozásán.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) közleménye szerint az Európai Unió védelmi miniszterei informális találkozón egyeztettek az osztrák fővárosban szerdán és csütörtökön. A konferencia legfontosabb témája Európa biztonsága és annak közös, az európai nemzetek együttműködésével történő szavatolása volt – áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.
 
MTI Fotó Soós Lajos
 

Benkő Tibor az értekezleteket követően elmondta: a konferencián annak a megoldását próbálták keresni, elfogadtatni, hogy Európa biztonsága az európai népen, az európai országokon kell, hogy múljon. „Nekünk kell gondoskodni saját magunkról” – fogalmazott.

Az európai kontinenst érintő fenyegetések kapcsán kiemelte: annak ellenére, hogy vannak olyan nemzetek – mint például Magyarország is –, amelyek különböző jogi, fizikai és egyéb intézkedésekkel megfékezték az illegális migrációt, látható, hogy Európa számos országába a mai napig is érkeznek illegális bevándorlók.

A megoldást politikai szinten kell keresni

„Ez az illegális migráció táptalajt biztosít a terrorizmusnak is” – hangsúlyozta miniszter, felidézve: 2015 őszén nagyon sok olyan ember lépett be Európába – Magyarországon keresztül is –, akikről később kiderült, hogy különböző terrorszervezeteknek voltak tagjai.

Az európai összefogásról Benkő Tibor azt mondta: a védelmi együttműködést mindenképpen úgy kívánják kialakítani, hogy az így létrejövő közös képességek kiegészítsék és ne duplikálják a NATO-tagságnak köszönhetően már létező képességeket. A miniszter szerint erre elsősorban politikai szinten kell megoldást találniuk.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta továbbá, hogy Magyarország támogatja a Nyugat-Balkán államainak csatlakozását az Európai Unióhoz, ezzel is garantálva Európa déli határainak biztonságát – írta a HM közleményében.

A migráció befolyásolja a biztonságot

A tömeges migráció befolyásolja az európai biztonság helyzetét – ezt már az M1 csatorna csütörtök esti műsorában nyilatkozta Benkő Tibor. A miniszter azt mondta, abban mindenki egyetért, hogy Európa biztonságának szavatolása az európai országok kötelessége. Emellett abban is egyetértés van, hogy a tömeges bevándorlás nem jó, s befolyásolja a lakosság többségének biztonsági helyzeté

A miniszter kitért arra is, hogy Európában két pártra szakad a politika. Vannak, akik szerint szükség van a migrációra, míg más országok ennek ellenkezőjét állítják. Benkő Tibor szerint egyre több ország vallja, hogy az illegális migráció nem jó Európának.

Forrás: hirado.hu, M1, MTI

Kép: MTI Fotó Soós Lajos

Kapcsolódó cikkeink

EPA

A kínai elnök azt mondta a japán kormányfőnek, hogy Japánnak óvatosnak kell lennie a Dél-kínai-tenger fölötti szuverenitás ügyében - jelentette hétfőn Hangcsouból a hivatalos kínai hírügynökség.

Tisza Tibor távozik

Hétfőn megegyezés született a DVTK középpályása, Tisza Tibor ügyében: a klub és a játékos közös megegyezéssel azonnali hatállyal szerződést bontott - írja a klub.

MTI-fotó Kovács Tamás

A visegrádi csoportnak több bátorságra, nagyobb elkötelezettségre lenne szüksége a geopolitikai kérdésekben – mondta Václav Klaus, Csehország volt elnöke és volt miniszterelnöke.

2019. május 26., vasárnap, Fülöp,Evelin