Bernie Sanders nem lép vissza

Téma: 

Nem lép vissza Hillary Clinton volt külügyminiszter javára Bernie Sanders szenátor a Demokrata Párton belül az amerikai elnökjelöltségért folyó versenyben. Ezt maga Sanders jelentette be kedden éjjel hívei előtt mondott beszédében.

A kaliforniai Santa Monicában megtartott nagygyűlésen a vermonti szenátor arra tett ígéretet, hogy nem hagyja abba a küzdelmet az elnökjelöltségért. “A harc folyatódik” – lelkesítette a tőle szokatlanul rövid beszédben a híveket. Tette ezt annak ellenére, hogy a keddi előválasztásokon hat szövetségi állam közül háromban bizonyosan vereséget szenvedett, és bár a beszéd elmondásakor a kaliforniai végeredmény még nem született meg, de a szavazatok hetven százalékának feldolgozása alapján Hillary Clintonnak behozhatatlan előnye volt.

MTI/AP/Jae C. Hong

“Keményen küzdünk majd, hogy megnyerjük a Washington DC-ben tartandó előválasztást, majd folytatjuk a társadalmi és gazdasági igazságosságért vívott harcunkat egészen Philadelphiáig” – mondta Sanders. A szövetségi fővárosban, Washington DC-ben június 14-én lesz az előválasztási folyamat utolsó állomása, a pennsylvaniai Philadelphiában pedig a demokraták országos elnökjelölt-állító konvencióját tartják július közepén.

A sajtóinformációk ellenére, miszerint szerdán várhatóan jelentősen csökkenti kampánystábjának létszámát, Sanders azt ígérte, hogy a philadelphiai konvencióig folyamatosan kampányol. “A előttünk álló küzdelem nagyon, nagyon nehéz lesz” – mondta a szenátor, s hozzátette, hogy tisztában van a matematikával, vagyis az eddigi választási eredményekből fakadó esélyekkel.

A keddi előválasztások nagy győztesének, Hillary Clintonnak a nevét a szenátor csupán egyszer ejtette ki: amikor elmondta, hogy “kedves telefonhívást” kapott a volt külügyminisztertől, akinek ő is gratulált eredményeihez.

Kedden hat szövetségi államban tartottak előválasztást, és közülük Bernie Sanders csak kettőben győzött: Észak-Dakotában és Montanában. Észak-Dakotában a voksok 64,2 százalékát szerezte meg, Montanában pedig a választók 50,5 százaléka szavazott rá. New Jerseyben, Új-Mexikóban és Dél-Dakotában Hillary Clintoné lett a győzelem.

Forrás: MTI

Kép: MTI/AP/Jae C. Hong

Kapcsolódó cikkeink

MTI/EPA/Larry W. Smith

A szavazatok újraszámolását követelte Bernie Sanders demokrata elnökjelölt-aspiráns az iowai elnökjelölt-választás eredményhirdetése után, mivel Hillary Clinton - aki 6 delegációt pénzfeldobással szerzett meg - csupán 0,4 százalékponttal győzedelmeskedett....

A müncheni ügyészség vesztegetéssel és hűtlen kezelésre felbujtással vádolta meg a Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone-t. A müncheni tartományi bíróság szóvivője szerdán közölte, hogy a vádiratot eljuttatták a brit üzletemberhez.

Két hónap alatt több mint kétszáz menedékkérő tért vissza Magyarországra a kanadai kormány által indított reintegrációs program segítségével - írta a Magyar Nemzet. Főleg Miskolcra és a fővárosba jönnek vissza a menedékkérők.

MTI/AP

Az EU-török menekültügyi egyezmény 2016 áprilisában történt hatályba lépése óta eddig 1014 illegális bevándorlót szállítottak vissza Törökországba - derült ki a dpa német hírügynökség szerdai összesítéséből.

2019. december 7., szombat, Ambrus