A betegek világnapját tartja az egyház

Téma: 

A betegeknek és a velük foglalkozó családtagoknak és egészségügyi dolgozóknak szentelt világnapot tartja a katolikus egyház szombaton, amelynek alkalmából Ferenc pápa az egészséghez és a gyógyuláshoz való jogot hangsúlyozta.

A katolikus egyház 25. alkalommal tartja meg a betegeknek szentelt világnapot, amelyet 1992-ben II. János Pál vezetett be, és először a következő évben, a franciaországi Lourdes kegyhelyén tartották meg.

MTI/EPA/Claudio Peri

Ferenc pápa a világnapra még decemberben kiadott üzenetében hangsúlyozta, hogy a betegek, éppúgy mint a bármilyen súlyos fogyatékkal élők méltósága elidegeníthetetlen, nekik is van élethivatásuk, “soha nem válnak puszta tárgyakká”. Az egyházfő megbecsülését fejezte ki a betegekkel foglalkozó családtagoknak és egészségügyi intézmények dolgozóinak, legyenek orvosok, ápolók vagy önkéntesek.

A pápa pénteken az olasz egyházmegyék egészségügyi felelőseit fogadva kijelentette, a betegek értékesek az egyház számára. Hangsúlyozta az egészséghez való jogot, kiemelve, hogy éppen ezért az egészségügyben nem érvényesülhet a vállalati szellem, amely selejtezi a betegeket és “mások bajával spekulál”.

A betegek világnapjának központi helyszíne Szűz Mária lourdes-i kegyhelye, amely a vallási idegenforgalom egyik leglátogatottabb állomása. A betegek zarándoklatait szervező Unitalsi olasz orvosi szervezet adatai szerint Lourdes-ba egyre több nem testi bajokkal küzdő, hanem lelki betegségben szenvedő ember látogat, így depresszióban vagy szenvedélybetegségben szenvedők, valamint magányosok is.

Forrás: MTI

Kép: MTI/EPA/Claudio Peri

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó

A betegek világnapját tartja ma a katolikus egyház.

Lépfene - Jó állapotban vannak a megfertőződött betegek

Jó általános állapotban vannak, várhatóan néhány napon belül elhagyhatják a kórházat a lépfenével fertőzött betegek - tájékoztatta a debreceni Kenézy kórház infektológiai intézetének főorvosa pénteken az MTI-t.

 

MTI Fotó Rosta Tibor

Még sehol sem törzskönyvezett, de a kettes fázisú gyógyszerpróbákon túlesett orvosságokhoz is hozzájuthatnak ezentúl a magyar kórházakban a betegek, ami főleg a súlyos daganatos pácienseknek jelenthet reményt - írja a Népszabadság.

MTI Fotó Kovács Tamás

Azok a fekvőbetegek, akik a május 26-i európai parlamenti (EP-) választás napján nem tudnak a lakcímük szerinti szavazókörben szavazni, átjelentkezhetnek és mozgóurnát kérhetnek a voksoláshoz.

2020. szeptember 28., hétfő, Vencel