Biztonsági problémákhoz vezethet a nagypénteki egyezmény módosítása

Téma: 

Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense szerint a brit sajtószivárogtatások alapján kilátásba helyezett, a nyitott északír határt garantáló nagypénteki egyezmény módosítása biztonsági problémák kiújulásához vezetne, így valószínűleg nem ez lesz a brit kormány következő lépése.

Az M1 aktuális csatorna keddi műsorában a szakértő hozzátette: az Egyesült Királyság, az Ír Köztársaság és az Észak-Írország által aláírt 1998-as egyezmény lehetővé tette az északír kiegyezést, de ha újra határellenőrzés lenne Észak-Írország és Írország között, elképzelhető, hogy a paramilitáris erők ismét megerősödnek.
 
AP
 

Gálik Zoltán szerint a Brexit-megállapodás elfogadási folyamatának döntő problémája nem a az északír helyzet, hanem az, hogy az Egyesült Királyság nem döntött, a továbbiakban milyen kapcsolatot szeretne fenntartani az Európai Unióval.

Amíg ez nem történik meg, addig Nagy Britannia az északír védőháló problémájával takarózik, ezzel fenntartva a jelenlegi helyzetet – fűzte hozzá.

Forrás: MTI

Kép: AP

 

Kapcsolódó cikkeink

MTI/AP/Michael Sohn

Gyakran a szülői háttér a gátja a muszlim hátterű fiatalok beilleszkedésének - állítja a szakértő. Georg Spöttle szerint ezen fiatalok többsége nyelvi, kulturális és vallási burokban nevelkedik Európában.

Törő Csaba, a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa szerint az azeri katonatiszt kiadatásának tanulsága, hogy a téves politikai kockázatfelmérés még akkor is vezethet erkölcsi és diplomáciai károkhoz, ha egy ország nemzetközi egyezményes alapon és jogszerűen...

EPA/Miraflores Palace

60 napra kiterjeszti az elnök hatáskörét, aki így beleavatkozhat a venezuelai vállalatok ügyeibe, valuta- és árkorlátozást vezethet be annak érdekében, hogy "garantálja a hozzáférést" az alapvető élelmiszerekhez, árucikkekhez, gyógyszerekhez.

2019. július 20., szombat, Illés