Brexit: Johnson szerint a következő napokban haladást kell elérni

Téma: 

Néhány napon belül haladást kell elérni az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének szabályozásában – mondta vasárnap Boris Johnson brit miniszterelnök Angela Merkel német kancellárnak.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson a megállapodásra a majdani kétoldalú kapcsolatrendszer feltételeiről.

MTI/EPA/Will Oliver

A december 31-én lejáró átmeneti időszak végéig a brit kormány mindenekelőtt átfogó szabadkereskedelmi megállapodást kíván elérni az EU-val. Johnson a minap azonban kijelentette: London valójában október 15-ét tekinti határidőnek, és ha addig nem születik megállapodás, akkor ő nem lát esélyt arra, hogy lesz szabadkereskedelmi egyezmény az Egyesült Királyság és az EU között.

A brit kormányfő telefonon tárgyalt Angela Merkellel

A Downing Street szóvivőjének tájékoztatása szerint a brit kormányfő vasárnap este telefonon tárgyalt Angela Merkellel, akinek megerősítette: a brit kormány megállapodásra törekszik, de ennek érdekében

a következő napokban előrelépést kell elérni a továbbra is jelentős nézetkülönbségek áthidalása végett,

mindenekelőtt a halászat szabályozásában és az egyenlő versenyfeltételek ügyében.

Boris Johnson szerint ennek érdekében a brit és az uniós tárgyalóküldöttségek vezetőinek intenzív tárgyalásokat kell folytatniuk. A Downing Street szóvivője vasárnap esti tájékoztatásában nem részletezte, hogy David Frost brit és Michel Barnier EU-főtárgyaló mikor veszi fel ismét a kapcsolatot egymással.

A jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszerről folyó tárgyalássorozat legutóbbi, kilencedik fordulója október 2-án befejeződött, és azóta nem hangzottak el konkrét bejelentések további hivatalos fordulók megtartásáról.

David Frost a kilencedik forduló befejezése utáni nyilatkozatában közölte, hogy az egyik legvitatottabb kérdésben, a halászat szabályozásában nagyon nagyok a nézetkülönbségek. A brit főtárgyaló akkori megfogalmazása szerint ha az EU nem áll hozzá a jelenleginél reálisabban és rugalmasabban ehhez a kérdéshez, akkor fennáll a kockázata annak, hogy e nézeteltérések áthidalása lehetetlennek bizonyul.

Ausztrália és az EU két éve tárgyal

A Downing Street szóvivője szerint a német kancellárral tartott vasárnap esti telefonbeszélgetésén Boris Johnson is hangsúlyozta, hogy jóllehet mindkét fél számára előnyös lenne, ha a következő néhány napban sikerülne haladást elérni, de London kész „ausztráliai típusú” kereskedelmi feltételekre áttérni az átmeneti időszak lejártával, ha nem sikerül megállapodásra jutni az EU-val.

Ausztrália és az EU két éve tárgyal egy szabadkereskedelmi megállapodásról, ám jelenleg nincs külön kétoldalú kereskedelmi egyezményük.

A brit kormány által a lehetőségek között rendszeresen emlegetett„ ausztráliai típusú” kereskedelmi feltételrendszer valójában azt jelentené, hogy az Egyesült Királyság és az EU kereskedelme januártól a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kereskedelmi forgalomban.

Forrás: MTI

Kép: MTI/EPA/Will Oliver

Kapcsolódó cikkeink

EPA/Jessica Taylor

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint az Egyesült Királyság átlépte „a Brexit célvonalát”, miután a parlament elfogadta a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodás törvénytervezetét.

A várakozásoknál jóval nagyobb, több mint három évtizede példátlan mértékű győzelmet aratott a kormányzó brit Konzervatív Párt a csütörtöki előrehozott parlamenti választáson a csaknem végleges pénteki adatok szerint.

2021. március 6., szombat, Leonóra,Inez