Brexit – súlyos fennakadásokra számít a brit kormány a megállapodás nélküli kilépés esetén

Téma: 

Rendkívül súlyos fennakadásokra számít a brit kormány egy lapértesülés szerint abban az esetben, ha október 31-én megállapodás nélkül szűnik meg a brit európai uniós tagság.

 

A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi lap birtokába került friss kormányzati dokumentumokból kiderült, hogy a lakosság és a vállalkozások csak kis mértékben vannak felkészülve a rendezetlen Brexitre. Az emberek „belefáradtak” az évek óta tartó Brexit–folyamatba, és ez hátráltatja a kilépés eredetileg tervezett március végi időpontja óta amúgy is egy helyben toporgó felkészülést az előre nem látott eseményekre.

EPA

Egy magas rangú kormányzati forrás a lapnak azt mondta, a „Citromsármány művelet” kódnévvel összeállított jelentés nem riogatás, hanem reális megítélése annak, hogy a lakosság mire számíthat a megállapodás nélküli kilépés esetén.

A kormány először is a fizikai határellenőrzés visszaállítására számít az Ír Köztársaság és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország között, mert az ennek elkerülését célzó jelenlegi tervek “tarthatatlannak” bizonyulnak majd. Mindez tüntetésekhez és utak elzárásához fog vezetni a várakozások szerint.

A vámellenőrzések bevezetése miatt hónapos késések alakulhatnak ki, ezek hatással lehetnek az üzemanyag–ellátásra, fennakadásokhoz vezethetnek London és Anglia délkeleti részén.  A benzin importjára vonatkozó tarifák miatt „elkerülhetetlen” lesz két olajfinomító bezárása, ami kétezer munkahely megszűnésével és sztrájkakciókkal is járna az ellátásban várható zavarok mellett – olvasható a lapban.

A jelentés szerint félő, hogy a Csatornán átkelő tehergépjárművek 85 százaléka nem lenne felkészülve a vámellenőrzésre a francia oldalon, és emiatt akár két és fél napos késésekre számíthatnak.

A megállapodás nélküli Brexit után a kikötőkben is komoly zavarok alakulnának ki, amelyek akár csak három hónap után enyhülnének, de a forgalom akkor is csak a jelenleginek az 50-70 százalékára állna vissza. Az utasforgalomban késésekre kellene számítani a repülőtereken, pályaudvarokon és Doverben.

A gyógyszerellátásban is fennállna a súlyos késedelmek veszélye, mivel az Egyesült Királyságban forgalmazott gyógyszerek háromnegyede a Csatornán át érkezik a szigetországba.  Az élelmiszerellátásban csökkenne a friss élelmiszerek aránya, emelkednének az árak.  A jelentés szerint incidensek lehetőségére kellene számítani az Egyesült Királyság és az Európai Gazdasági Térség halászhajói között is.

A felsoroltak pedig országszerte tüntetésekhez vezethetnek, ami megkövetelheti a rendőrség jelentős mértékű megerősítését.

A Boris Johnson miniszterelnök vezette konzervatív kormány határozott álláspontja, hogy az Egyesült Királyság október 31-én mindenképp kilép az EU-ból, akár sikerül újratárgyalni az ír–északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó tartalékmegoldás (backstop) miatt brit részről elutasított megállapodást, akár nem.

Az Európai Unió nem tárgyalja újra a kilépési megállapodást

A jelentést több oldalon, részletesen ismertetve a lap arról is ír, hogy Boris Johnson a jövő hét végén tartandó G7-csúcstalálkozó előtt ellátogat Angela Merkel német kancellárhoz és Emmanuel Macron francia elnökhöz is.  Ezzel kapcsolatban a brit kormányfő hivatala vasárnapra virradóra közölte, nem lehet áttörésre számítani a Brexit ügyében.  Az Európai Unió többször is közölte, nem tárgyalja újra a Theresa May által elért kilépési megállapodást.

Forrás: MTI

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink

EPA

A párt nem az EU-tagságról, hanem annak feltételeiről írna ki újabb népszavazást, így az unióból való kilépést nem változtatná meg.

AP

A brit kormány akár felállni is kész a tárgyalóasztaltól az Európai Unióval folytatott kilépési tárgyalásokon, hogy megmutassa, milyen kemény tárgyalópartner - jelentette a Sunday Telegraph című konzervatív, vasárnapi lap.

EPA

John Major korábbi nyilatkozataiban „történelmi hibának” nevezte, hogy a brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazáson a többség a kilépésre voksolt.

MTI/EPA/Andy Rain

Nem kell tartania az Európai Uniónak a brit tagság megszüntetésétől (Brexit), a kilépés rendezett lebonyolítása közös érdek, és a közös értékek is ezt diktálják – hangsúlyozta a brit külügyminiszter szerdán Berlinben.

2020. január 23., csütörtök, Zelma,Rajmund