Brexit - továbbra sem lesz határellenőrzés Írország és Észak-Írország között

Téma: 

A brit kormány szerint az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépését (Brexit) követően sem lesz szükség határellenőrzésekre az uniós tagállam Írország és a Nagy-Britanniához tartozó Észak-Írország között - derül ki a londoni kabinet álláspontját ismertető, szerdán közzétett dokumentumból.

A Nagy-Britannia uniós kiválásáról folytatott tárgyalásokhoz készült iratot a londoni Brexit-minisztérium hozta nyilvánosságra.

hirado.hu

A dokumentum szerint az Írország és Észak-Írország közötti határon Nagy-Britannia zökkenőmentes határforgalmat szeretne “határátkelőhelyek és fizikai határ-infrastruktúra” nélkül.

London ennek érdekében az Európai Unióval kötne egy vámunióról szóló megállapodást, amely szükségtelenné tenné a határellenőrzéseket az Ír-szigeten. A brit és az ír állampolgárok pedig továbbra is szabadon mozoghatnának az Egyesült Királyság és Írország között. Ugyanakkor egyelőre nem derült ki, London, hogyan ellenőrizné más állampolgárok beutazását.

Az egyik kiemelt kérdés a határellenőrzések

A határellenőrzések a Brexit-tárgyalások egyik kiemelt kérdése. Mintegy 30 ezren kelnek át nap mint nap az Ír Köztársaság és Észak-Írország között húzódó 500 kilométer hosszú határon vám- és iratellenőrzés nélkül.

Az Egyesült Királyság és Írország ugyan nem tagja az EU belső határellenőrzését lebontó schengeni övezetnek, de már évtizedekkel ezelőtt kétoldalú megállapodást kötött, amelynek alapján a két ország között gyakorlatilag megszűnt a határellenőrzés.

Az Egyesült Királyság távozik a vámunióból

Európai uniós tagságának megszűnésével együtt az Egyesült Királyság távozik a vámunióból és az EU egységes belső piacáról is. Ez viszont aggályokat keltett az észak-ír konfliktus esetleges újbóli fellángolását illetően, ugyanis az 1998-as nagypénteki rendezési egyezség fontos elemének számít az Ír-sziget mindkét felének uniós tagsága és a szabad határforgalom.

A The Sunday Telegraph című lap vasárnap közölte: a brit kormányfő arra készül, hogy saját “schengeni övezet” létrehozását javasolja Írországnak a Brexit után. Az újság értesülései szerint ezzel a kilépést követően az ír állampolgároknak “gyakorlatilag szélesebb jogaik lesznek, mint az EU többi állampolgárának”.

Forrás: MTI

Kép: hirado.hu

Kapcsolódó cikkeink

MTI/EPA/Pete Summers

A brit miniszterelnök szerint csak a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló jelenlegi megállapodástervezettel képzelhető el az Egyesült Királyság zökkenőmentes kilépése az Európai Unióból.

2020. február 26., szerda, Edina