A brit népszavazás következményei a keddi uniós csúcs fókuszában

Téma: 

A Nagy-Britannia uniós tagságát elutasító, előző heti népszavazás következményeit vitatják meg kedden kezdődő kétnapos csúcstalálkozójukon az Európai Unió állam-, illetve kormányfői Brüsszelben.

Kedden huszonnyolcas körben tanácskoznak az uniós vezetők, a vacsoránál David Cameron brit miniszterelnök várhatóan ismertetni fogja a múlt csütörtöki referendum végeredményét és a nagy-britanniai helyzetet.

MTI/AP pool/Francois Lenoir

Cameron hétfőn azt közölte, hogy a másnapi ülésen nem fogja hivatalosan bejelenteni a szigetország kilépési szándékát, azaz nem aktiválja a távozási folyamatra kidolgozott szerződéses cikkelyt. Az uniós intézmények és az európai parlamenti frakciók vezetői pénteken a kiválási tárgyalások mihamarabbi megkezdésére szólították fel Nagy-Britanniát. Ehhez azonban a londoni kormánynak először hivatalosan be kellene jelenteni az ország kilépési szándékát, ami egyelőre úgy tűnik, hogy akár októberig is várathat magára.

Az Európai Tanács csúcstalálkozójának keddi napján a migrációs válság kezelésének kérdéseiről, az egységes belső piacról, valamint a NATO-val való együttműködés fokozásáról is egyeztetni fognak a résztvevők. Utóbbi téma tárgyalásán Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára is részt fog venni a tervek szerint.

Szerdán már csak a bennmaradó “huszonhetek” vezetői maradnak Brüsszelben, hogy informális tanácskozásukon a britek kilépésének következményeiről és a “kiválási folyamatról” egyeztessenek. Emellett a tanácskozás résztvevői a szűkebb körű Európai Unió jövőjéről is tárgyalni fognak.

Nagy-Britanniában csütörtökön tartottak népszavazást arról, hogy a szigetország továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e. A hivatalos végeredmény szerint a szavazáson részt vett brit választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százaléka pedig a bennmaradásra.

Forrás: MTI

Kép: MTI/AP pool/Francois Lenoir

Kapcsolódó cikkeink

EPA

A párt nem az EU-tagságról, hanem annak feltételeiről írna ki újabb népszavazást, így az unióból való kilépést nem változtatná meg.

2020. július 4., szombat, Ulrik