Csehországban tanácskoznak a visegrádi országok védelmi miniszterei

Téma: 

A cseh visegrádi elnökség védelmi prioritásairól és a NATO, illetve az Európai Unió tevékenységének időszerű szakmai kérdéseiről tanácskoznak csütörtökön és pénteken a visegrádi országok védelmi miniszterei az észak-morvaországi Ostravában.

 

A háromnapos találkozó házigazdája Lubomír Metnar cseh védelmi miniszter, Magyarországot Benkő Tibor honvédelmi, Lengyelországot Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi, Szlovákiát pedig Peter Gajdos védelmi miniszter képviseli.

MTI Fotó Mónus Márton

Csehország július elsején Szlovákiától vette át egy évre a visegrádi csoport elnöki tisztségét.

Az egyéves cseh elnökség a védelmi politika terén kiemelten kíván foglalkozni a visegrádi országok szorosabb együttműködésével, a katonák közös bevetésével a külföldi missziókban, a közös hadgyakorlatokkal és a hadseregek felszerelésének javításával – ismertette már korábban a cseh elnökség szakmai célkitűzéseit Lubomír Metnar.

Marek Vala, a cseh védelmi tárca szóvivője szerint a négy miniszter Ostravában megvitatja az Észak-atlanti Szövetség (NATO) és az Európai Unió (EU) szakmai tevékenységével kapcsolatos időszerű kérdéseket is.

A tanácskozáson részt vevő védelmi miniszterek szombaton az ostravai repülőtéren megtekintik a NATO-napok kiállítását, illetve a különféle katonai repülőgépek bemutatóját.

A magyar honvédség légierejét az ostravai NATO-napokon egy JAS-39 Gripen vadászgép és egy Mi-24 helikopter képviseli.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Mónus Márton

Kapcsolódó cikkeink

MTI/EPA/Iráni elnökség hivatalos honlapja

A kormányfőt katonai tiszteletadással fogadták az iráni fővárosban, ahová keddig tartó hivatalos látogatásra érkezett.

hirado.hu

Áder János köztársasági elnök kedden az Országház épületében kinevezte Orbán Viktor negyedik kormányának államtitkárait, akik egyúttal hivatali esküjüket is letették.

MTI/EPA/Christian Bruna

Helyi sajtójelentések szerint megszületett pénteken a megállapodás Szlovéniában egy kisebbségi kormány létrehozásáról, amely külső támogatással működhet, s amelyről a parlament jövő pénteken fog szavazni.

2020. július 8., szerda, Ellák