Csökkent a brit recesszió kockázata

Írta: itv , - Frissítve: 30th September, 2016 - 7:20pm

Téma: 

Londoni pénzügyi elemzők szerint a legutóbbi időszak meglehetősen erőteljes aktivitási adatai miatt csökkent annak a kockázata, hogy a brit gazdaságot az EU-népszavazás utáni sokk recesszióba sodorja.

Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege, az Oxford Economics szakértői a brit EU-tagságról június 23-án tartott – a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert – referendum óta heti rendszerességgel tesznek közzé “recessziófigyelő” gyorselemzéseket (UK Recession Watch).

Pénteken ismertetett új előrejelzésükben közölték: az eddigi 25 százalék helyett most már csak 20 százalékra taksálják a recesszió kockázatát a brit gazdaságban.

Ez már másodjára javított becslés. A ház ugyanis a népszavazás utáni első helyzetértékeléseiben még 30 százalékos esélyt adott a brit recesszióra, ezt három hete csökkentette 25 százalékra, onnan pedig most 20 százalékra.

Az Oxford Economics új recessziófigyelőjének ismertetése előtt néhány órával a brit statisztikai hivatal (ONS) közölte, hogy a brit hazai össztermék (GDP) a korábbi becsléseknél valamivel nagyobb ütemben nőtt az idei második negyedévben. Az ONS felülvizsgált adatai szerint a júniussal zárult három hónapban a brit gazdaság bruttó teljesítménye 0,7 százalékkal növekedett negyedéves összevetésben az előző becslésben szereplő 0,6 százalék helyett, és júliusban – a népszavazás utáni első hónapban – a brit GDP-érték 80 százalékát adó szolgáltatási szektor erőteljes ütemben, 0,4 százalékkal bővült.

Az Oxford Economics londoni elemzői közölték: mindezek alapján az eddigi 1,8 százalékról 1,9 százalékra javították a brit gazdaság idei egész évi növekedésére adott előrejelzésüket.

A brit gazdaság más, valamivel borúlátóbb londoni előrejelzések szerint is valószínűleg elkerüli a recessziót, bár nem lesz messze tőle. A brit üzleti vállalkozások érdekképviseletét ellátó Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) szövetségének legújabb, jelentősen rontott előrejelzése szerint a brit hazai össztermék az idén várhatóan 1,8 százalékkal, jövőre 1 százalékkal, 2018-ban 1,8 százalékkal nő. A BCC a népszavazás előtti prognózisában erre a három évre még 2,2, 2,3, illetve 2,4 százalékos GDP-növekedést jósolt.

A kamarai szervezet számításai szerint a brit GDP nominális értéke az előrejelzési időszak végén 43,8 milliárd fonttal (16 ezer milliárd forinttal) lesz alacsonyabb a korábban vártnál.

A szervezet szerint az előrejelzési távlaton belül lesznek recesszióhoz közeli időszakok: a BCC az idei negyedik negyedévre például alig 0,1 százalékos negyedéves összevetésű GDP-növekedést vár. A kamarai szövetség közgazdászai szerint a brit gazdaságot várhatóan csak a gyenge font menti meg a recessziótól, mivel ez javítja a brit külkereskedelem nettó pozícióit.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink