Csúcstalálkozót tartanak a visegrádi országok

Téma: 

Pozsonyban tartanak csúcstalálkozót a visegrádi országok kormányfői és Angela Merkel német kancellár. A megbeszéléseken szó lesz egyebek mellett a következő európai uniós költségvetésről, az idei európai parlamenti választásokról, továbbá az Európai Unió jövőjéről.

Angela Merkel német kancellár is csatlakozik a V4-es miniszterelnökökhöz, és először Peter Pellegrini szlovák kormányfővel tárgyal – tájékoztatott a helyszíni tudósító. Elmondta, a tárgyalásokhoz ezt követően csatlakozik Orbán Viktor magyar, Andrej Babis cseh és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is.
 
MTI Fotó Máthé Zoltán
 

Hozzátette, Angela Merkel egyébként nem először vesz részt V4-es csúcstalálkozón, legutóbb 2016-ban Lengyelországban tartottak olyan megbeszélést, ahol a német kancellár is részt vett. Ekkor a V4-es miniszterelnökök egyöntetűen elhatárolódtak az uniós kötelező kvótától és egy közös európai hadsereg felállítása mellett tették le a voksukat.

Merkel segítségét kérte a szlovák kormányfő az európai munkaügyi ügynökség megszerzéséhez

A szlovák kormányfő ezt azután közölte, hogy kétoldalú megbeszélést folytatott a német kancellárral a visegrádi országok és Németország pozsonyi csúcstalálkozója előtt. Pellegrini a kérést azzal indokolta, hogy Szlovákia azon kevés EU-tagországok egyike, amelyben nincs jelentős uniós intézmény.

Angela Merkel a találkozót követő sajtótájékoztatón nem adott konkrét választ Pellegrini kérésére, csak annyit mondott: a kérdésről tovább egyeztetnek majd. Pellegrini és Merkel tárgyalásán a kétoldalú kapcsolatok, valamint az Európai Unió időszerű kérdései kerültek terítékre.

A szlovák miniszterelnök baráti hangvételűnek és konstruktívnak minősítette a megbeszélést, és elmondta: tárgyalópartnerével egyetértettek abban, hogy Németország és Szlovákia olyan országok, amelyek gazdasága elsődlegesen az iparra épül, stratégiai gazdasági partnerek, így fontos megőrizni és erősíteni a köztük lévő gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat. Pellegrini a két ország közötti együttműködés bővítésének lehetőségei közül a digitális biztonság területét emelte ki.

Angela Merkel ugyancsak fontosnak nevezte a két ország közötti nagyon szoros gazdasági együttműködést. Nagyon fejlettnek nevezte a szlovák autóipart, és rámutatott: meg kell őrizni annak hatékonyságát.

Merkel rámutatott: az, hogy ő is részt vesz a V4-csúcstalálkozón, összefügg azzal is, hogy az idén lesz a rendszerváltoztatás harmincadik évfordulója. Emlékeztetett arra, hogy Németország 1989-ben sok támogatást kapott a visegrádi országoktól, ezért mindmáig hálás, és sohasem felejti el.

Szólt Merkel arról is, hogy jelenleg Szlovákia elnökli az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ). Ezzel összefüggésben megköszönte, hogy Szlovákia aktívan részt vesz a kelet-ukrajnai konfliktus rendezését szolgáló minszki egyezmények megvalósításában.

A német kancellár a Brexit folyamatáról feltett újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: a jelenlegi helyzetben az unióból való kilépésre készülő Egyesült Királyságnak kell tisztáznia, mit akar.

Angela Merkel és Peter Pellegrini találkozója után vette kezdetét a visegrádi négyek miniszterelnökeinek találkozója. A másfél órásra tervezett megbeszélésen a tervek szerint elsősorban az Európai Unió 2021-2027 közötti keretköltségvetéséről, a májusi európai parlamenti választásokról, az EU jövőjéről, valamint a 30 évvel ezelőtti európai társadalmi változásokról ejtenek szót.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: MTI Fotó Máthé Zoltán

Kapcsolódó cikkeink

A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék őshonos szőlőjéből készített bor, a furmint lesz a főszereplő a mádi borünnepen, amelyet pénteken és szombaton tartanak.

Igor Jegorov, az orosz védelmi minisztérium munkatársa elmondta, hogy a Topol, Topol-M és Jarsz típusú hadászati rakétakomplexumok önjáró kilövőegységei harci őrjáratot teljesítenek Oroszország 6 régiójában.

 

Harcok Szlovjanszknál, ukrán harckocsik tartanak a város felé

Harcok bontakoztak ki a kelet-ukrajnai Szlovjanszk peremén, ukrán harckocsik és más haditechnikai eszközök tartanak a város felé - jelentette kedd reggel az ukrán média a helyi vezetőkre és "önvédelmi erőkre" hivatkozva.

 

MTI Fotó Czeglédi Zsolt

Országszerte és a határon túli településeken, valamint az iskolákban is megemlékeznek az aradi vértanúk kivégzésének 169. évfordulója, október 6. alkalmából.

2019. október 17., csütörtök, Hedvig