DAC-tulajdonos: A magyar himnusz éneklését nem lehet meggátolni

Téma: 

A Dunaszerdahelyi AC (DAC) tulajdonosa szerint a magyar himnusz éneklését nem lehet meggátolni, Világi Oszkár ezt arra reagálva nyilatkozta a Parameter.sk szlovákiai magyar portálnak, hogy egy módosítás értelmében törvény szankcionálja a külföldi himnuszok éneklését az országban sporteseményeken vagy ünnepségeken.

 

A tulajdonos a portálnak csütörtökön úgy nyilatkozott: ez hibás döntés, amely „ódivatú gondolkodás” eredménye. A nemzeti öntudatot – folytatta – nem mások rovására kell építeni, mert az nem hatékony út, ha másokat próbálnak korlátozni. A szlovákiai stadionokat járva azt tapasztalja, hogy a szlovák himnuszt nem éneklik, és szerinte a szlovák parlament képviselőinek erről kellene elgondolkodniuk.

MTI Fotó Krizsán Csaba

Világi Oszkár kiemelte: a himnuszéneklés kifejezi hovatartozásukat és senki ellen nem irányul. Úgy fogalmazott: ha nem változik a törvény, akkor készek megfizetni a büntetést, vagy kitalálnak valamit, amivel korlátozni lehet a végrehajtását. „Van néhány ötletem, de erről még korai lenne beszélni” – jegyezte meg.

A portál közölte: a szlovák parlamentben március 27-én elfogadott jogszabály szerint május 15-től büntetendő annak a külföldi országnak a himnuszát énekelni, amelynek a helyszínen nincs hivatalos küldöttsége. A jogszabály szerint 7000 euróig terjedő pénzbírsággal lehet sújtani a törvényszegőket.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Krizsán Csaba

 

Kapcsolódó cikkeink

Január 22. – A Magyar Kultúra Napja, a Himnusz születésnapja

A kézirat szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását. Erre az eseményre emlékezve 1989 óta január 22-én ünnepeljük A Magyar Kultúra Napját.

MTI Fotó: Komka Péter

Kölcsey Ferenc Himnusz című költeményének eredeti kéziratát mutatják be a magyar kultúra napján be Lentiben, a Városi Művelődési Központban.

Ünnepélyes keretek között átadta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója a Himnusz új zenei és képi megjelenítését tartalmazó CD-t és DVD-t a magyarországi és a külhoni magyar általános iskolák képviselőinek az Országházban.

MTI Fotó Balogh Zoltán

A magyar egészségügyet önellátásra készítették fel, hiszen azt látták, hogy a járvány idején Európa nem tudott minden országot ellátni, azok magukra voltak utalva – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

2020. december 2., szerda, Melinda,Vivien