A diplomáciai kapcsolatfelvétel évfordulóját ünnepli Dél-Korea és Magyarország

Írta: itv , - Frissítve: 1st February, 2019 - 1:28pm

Téma: 

Idén ünnepli Magyarország és Dél-Korea a diplomáciai kapcsolatfelvétel 30. évfordulóját, ebből az alkalomból kulturális eseményeket rendeznek mindkét országban. Két hete dél-koreai és magyar operaművészek közös Bánk bán előadásával kezdték el a rendezvénysorozatot. Szöulban pedig egy közös hangversennyel ünnepeltek szintén magyar és dél-koreai zenészek.

A magyar–koreai kapcsolatok a 19. század végéig nyúlnak vissza, amikor az Osztrák–Magyar Monarchia és a Koreai Csoszon-dinasztia 1892-ben vette fel a diplomáciai kapcsolatot – idézte fel a két ország kapcsolatának kezdetét Csoma Mózes, Magyarország szöuli nagykövete.
 
EPA
 

Elmondta, ezek a diplomáciai kapcsolatok azonban a 20. század turbulenciáinak következtében nem tudtak tényleges tartalommal megtöltődni. A hidegháború következtében Magyarországnak évtizedeken keresztül Észak-Koreával és a Koreai Népi Demokratikus Köztársasággal voltak kapcsolatai, de a 80-as évektől felmerült az igény a Dél-Koreával való kapcsolatok kiépítésére is.

A diplomáciai kapcsolatok kialakításában fontos szerepe volt a magyarországi külpolitikai nyitásnak, amely teljes mértékben találkozott az akkori dél-koreai államfő úgynevezett északi politikájával, ahol Magyarország tűnt a legrugalmasabb országnak a kapcsolatok megnyitásában – hívta fel a figyelmet Csoma Mózes.

Napjainkra a magyar–koreai kapcsolatok soha nem tapasztalt prosperitást ért el az elmúlt másfél évben. Újabb és újabb koreai nagyvállalatok érkeznek Magyarországra, így folyamatosan új munkahelyek jönnek létre. Kiemelte, lépéseket tesznek annak érdekében is, hogy minél hamarabb létrejöjjön a közvetlen légi összeköttetés Szöul és Budapest között.

Magyarország szöuli nagykövetsége igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy a 30 évvel ezelőtti időszakból sok mindent visszahozzon – hangsúlyozta. Hozzátette, az évforduló alkalmából elsődlegesen kulturális eseményekre szeretnének koncentrálni. Nyáron, a szöuli könyvfesztiválon Magyarország lesz a díszvendég, ahol több magyar irodalmi remekmű is megjelenik koreai fordításban.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink