Donald Trump: az illegális bevándorlás szörnyű dolog, a válságot meg kell oldani

Téma: 

Donald Trump amerikai elnök szörnyű dolognak nevezte az illegális bevándorlást, védelmébe vette a gyermekeket bevándorló szüleiktől elválasztó gyakorlatot, de leszögezte, hogy a határon kialakult válságot meg kell oldani.

Az amerikai elnök a kisvállalkozók országos szövetségének washingtoni tanácskozásán fejtette ki álláspontját, reagálva az Egyesült Államokban kibontakozott heves vitákra is.  Kifejtette: Mexikó „semmit sem tesz”, hogy segítsen az Egyesült Államoknak a menekültprobléma megoldásában, és a nem állítja meg a dokumentumok nélkül az amerikai határ felé tartó migránsokat.

Az illegális bevándorlók „Mexikón keresztül jönnek, Mexikó semmit sem tesz értünk, pedig megállíthatnák őket, nagyon, nagyon szigorú törvényeik vannak” – fogalmazott az elnök. Majd azt állította, hogy a sajtó segíti a „bűnöző migránsokat”.

Trump meg akarja oldani a határon kialakult válságot

Az elnök védelmébe vette a gyermekeket szüleiktől elválasztó gyakorlatot. Leszögezte: nem akarja, hogy a gyermekeket elvegyék a szüleiktől, de erre szükség van, mert az amerikai hatóságok pert indítanak a szülők ellen tiltott határátlépésért. A büntetőper megindítását az elnök szükségesnek nevezte. Hangsúlyozta: meg akarja oldani a határon kialakult válságot, ezért felhatalmazást ad és erőforrásokat biztosít a határvédelmi szerveknek, hogy „az illegálisan érkező migránscsaládokat a gyermekeikkel együtt tarthassák fogva”.

Trump bejelentette: nemsokára intézkedést hoz annak érdekében, hogy megnyirbálja azon országoknak nyújtott amerikai segélyeket, ahonnan nagy lélekszámban kelnek útra az illegális bevándorlók. Ezt egyébként áprilisban Honduras esetében már megígérte, májusban pedig – egy migrációról tartott kerekasztal-beszélgetésen – azt mondta, hogy készülőben van a tervezet a segélyek visszatartására, és ez minden olyan országot érint majd, ahonnan illegális bevándorlók nagy tömegei indulnak az Egyesült Államokba.

Beszéde végén az elnök széles mozdulatokkal átölelte a pódium szélén álló amerikai zászlót.

Donald Trump kedden a kora esti órákban a kongresszusban tanácskozik republikánus törvényhozókkal a bevándorlási törvénytervezetről.

Kétpárti egyeztetésre van szükség

Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője a kongresszusban újságíróknak azt mondta: a republikánus politikusok kedden tanácskoztak, és egyetértenek abban, hogy a törvénytervezetben szerepeljen az illegális bevándorló családok egészének fogva tartása, vagyis a gyermekeket ne válasszák el a szüleiktől.

„Megértem az elnököt, aki a probléma megoldására szólított fel bennünket, de ehhez nyilvánvalóan kétpárti egyeztetésre van szükség” – fogalmazott McConnell szenátor.

Közben az Egyesült Államokban egyre hevesebb a vita és élesebb kifejezésekkel illetik az illegális bevándorló családok tagjainak szétválasztását.

A first lady sem ért egyet

Michael Hayden,a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt igazgatója a német náci koncentrációs táborokhoz hasonlította az átmeneti befogadó központokat, ezt Jeff Sessions igazságügyi miniszter a Fox televíziónak adott interjújában „némi túlzásnak” minősítette. Kedden 75 volt ügyész – demokrata pártiak és republikánusok egyaránt – nyílt levélben kérte az igazságügyi minisztert a családok szétszakításának befejezésére.

A first lady, Melania Trump mellett négy volt first lady – Michelle Obama, Laura Bush, Hillary Clinton és Rosalynn Carter – szintén felemelte szavát a családok szétszakítása ellen. Laura Bush a The Washington Post című lapban megjelentetett véleménycikkében ezt a politikát az amerikai japánok második világháború idején történt internálásához hasonlította.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink

EPA/SHAWN THEW

Köszönetet mondott híveinek Donald Trump, akit az Egyesült Államok 45. elnökévé választottak.

Getty Images

Az Egyesült Amerikai Államok elnöke, Donald Trump aláírta azt az okiratot, mellyel Montenegró csatlakozott az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO) - olvasható a Fehér Ház által kiadott közleményben.

MTI Fotó

Orbán Viktor kormányfő május 13-i washingtoni munkalátogatásának komoly jelentősége lesz, amelynek során Donald Trump amerikai elnök fogadja őt – jelentette ki csütörtöki brüsszeli sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter.

2019. augusztus 19., hétfő, Huba