Drasztikusan csökken az afrikai elefántok egyedszáma

Téma: 

Egy hároméves, az afrikai elefántok megszámlálását célzó légi felmérés csütörtökön publikált eredményei drasztikus, 30 százalékos hanyatlást tárnak fel a faj populációiban, főként az orvvadászat folyományaként.

Paul Allen, a Microsoft társalapítója, aki 7 millió dollárt fektetett be a számlálásba, az AFP-nek kifejtette, sikeresen elvégezték a felmérést, de nagyon felkavaró eredményekkel.

Reuters/Goran Tomasevic

A maga nemében első felmérés a legátfogóbb vadvédelmi cenzus, amelyet valaha elvégeztek, 18 afrikai országot ölelt fel. A kutatók megszámlálták az élő egyedeket és a tetemeket is, hogy megállapítsák az elefántpopulációk későbbi tanulmányozásához és a jobb védelmi stratégiákhoz szükséges referenciaértékeket.

Az eredményeket a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN() hawaii ülésén ismertették.

A Nagy Elefántcenzus néven ismert hároméves projekt még 2013 decemberében indult, 81 repülőgépet és 286 csapatot ölelt fel. 463 ezer kilométert fedtek le 18 országban – magyarázta a tájékoztatón James Deutsch, Allen Vulcan Inc. vállalatának szakembere.

Összességében 352 ezer 271 elefántot számoltak össze, ami 30 százalékos hanyatlás a 2007-2014 közötti időszakra vetítve, mintegy 144 ezer ormányos eltűnését reprezentálja. Jelenleg az afrikai elefánt egyedszáma évente nyolc százalékkal esik a kutatók szerint.

Orvvadászati gócpontokként Angolát, Mozambikot és Tanzániát azonosították, ahol drasztikus állománycsökkenést tártak fel. Más populációk „lokális kihalással” néznek szembe a Kongói Demokratikus Köztársaság, Észak-Kamerun és Délnyugat-Zambia területén.

Dél-Afrikában, Botswanában, Ugandában, Kenya egyes területein, Zambiában, Zimbabwében, Malawiban és a Benin, Niger és Burkina Faso határain átívelő W-Arli-Pendjari természetvédelmi területen a populációk stabilnak vagy éppen növekvőnek bizonyultak.

Két ország még vizsgálat alatt áll: a Közép-afrikai Köztársaságban és Dél-Szudánban a konfliktusok megnehezítik a felmérést.

Allen most azt tervezi, hogy hasonló kutatást indít az erdei elefántok számba vételére, róluk szintén úgy hiszik, súlyosan érinti őket az orvvadászat.

Forrás: AFP

Kép: Reuters/Goran Tomasevic

Kapcsolódó cikkeink

Reuters/Thomas Mukoya

Egy friss, a múlt héten közzétett tanulmány szerint összesen 7100 kifejlett gepárd maradt természetes élőhelyén, a faj kihalással néz szembe, amennyiben sürgősen nem vezetnek be új védelmi intézkedéseket.

Magyar Nemzet: több MSZP-s politikusnak lehet afrikai útlevele

A Magyar Nemzet emlékeztet: a Simon-ügyben gyanúsított, "remek MSZP-s kapcsolatokkal rendelkező Weisz Tamás" lakásában a nyomozók tucatnyi afrikai útlevélre bukkantak.

EPA

A francia, a holland, a belga és a luxemburgi vezetők támogatják az új afrikai Marshall-tervet, amely alapján legálisan érkezhetnének migránsok Európába – jelentett ki Kiszelly Zoltán politológus.

2021. március 5., péntek, Adorján,Adrián