Egy nappal meghosszabbítják az amerikai-kínai tárgyalásokat

Téma: 

Jól alakultak a Kína és az Egyesült Államok magas rangú delegációi között folyó kereskedelmi tárgyalások Pekingben, így meghosszabbítják egy nappal a hétfőn indult, eredetileg kétnaposra tervezett egyeztetéseket.

Steven Winberg, az amerikai energetikai minisztérium fosszilis energiákért felelős államtitkár-helyettese kedden újságíróknak pekingi szálláshelyükön megerősítette, hogy másnap is folytatódnak a tárgyalások.

Internet

Az amerikai kereskedelmi főképviselő hivatalának szóvivője ugyancsak közölte, hogy a delegációk szerdán folytatják a munkát, és az egyeztetések zárása után valószínűleg közleményt adnak ki.

Kína másfél év után először éppen kedden jelentette be, hogy engedélyezte újabb öt, genetikailag módosított gabonaféle – kukorica, szójabab és canola – importját, amelyet sokan egy „jóakaratú gesztusnak” tekintenek. Ennek eredményeként Kína több gabonát vásárolhat az Egyesült Államokban, és így enyhülhet az amerikai nyomás, amely révén próbálják rákényszeríteni a pekingi vezetést, hogy nyissa tágabbra piacait az amerikai agrártermékek előtt.

Trump szerint jól alakulnak a tárgyalások Kínával

Donald Trump amerikai elnök kedden a Twitteren közzétett üzenetében azt írta, hogy jól alakulnak a kereskedelmi tárgyalások Kínával. Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter hétfőn azt jósolta, hogy képesek lehetnek egy Washington számára is elfogadható megállapodásra jutni. Ross szerint valószínűleg jó egyezséget tudnak kötni az azonnali kereskedelmi ügyekben, de a hosszabb távú problémák, például a szellemi tulajdonjogokkal és a kínai piacok megnyitásával összefüggő viták rendezése nehezebbnek bizonyulhat.

A világ két legnagyobb gazdaságának képviselői először ültek tárgyalóasztalhoz azóta, hogy Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök december elején Buenos Airesben személyes találkozójukon március végéig, 90 napra kereskedelmi “tűzszünetet” kötött, esélyt adva a hónapok óta dúló vámháború lezárásának. A Jeffrey Gerrish, az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselőjének helyettese által vezetett amerikai küldöttségben a mezőgazdasági, a kereskedelmi, az energetikai és a pénzügyminisztérium magas rangú vezetői is helyet kaptak.

Kínának változtatnia kellene kereskedelempolitikáján

Az Egyesült Államok és Kína tavaly nyáron vetett ki kölcsönösen 50-50 milliárd dollár értékű importárura 25 százalékos pótvámot. Szeptember 24-én további, összesen 260 milliárd dollár értékű árura vezetett be pótvámot a két ország. Az Egyesült Államok mintegy 200 milliárd dollár értékű kínai termékre vetett ki az év végéig 10 százalékos pótvámot, amelynek mértékét januártól emelte volna 25 százalékra. Kína 5, illetve 10 százalékos pótlólagos vámot vetett ki 60 milliárd dollárnyi amerikai árura.

Trump elnök arra akarja rávenni Kínát, hogy csökkentse a kétoldalú kereskedelmi forgalomban kialakult hatalmas többletét, változtasson kereskedelempolitikáján, hagyjon fel a technológiai transzferek kikényszerítésével és a csúcstechnológiai vállalatok állami támogatásával, tartsa tiszteletben a szerzői jogokat. Peking tagadja a vádakat, és az iparpolitikájának megváltoztatását célzó követeléseket úgy értékeli, mint a Kína gazdasági növekedésének fékezésére tett kísérlet.

Forrás: MTI

Kép: Internet

Kapcsolódó cikkeink

  Bodrogolasziban egyelőre tehetetlenek az állattartók.

 

A miskolci rendőrök a helyszín közelében elfogták azt a két fivért, akik kiraboltak egy 83 éves nyugdíjast.

MTI Fotó Mohai Balázs

Bartha Lajos, a jegybank ügyvezető igazgatója elmondta, más pozitív változás is érinti az ügyfeleket. Eddig legalább 16 karakter beírása volt szükséges az átutaláshoz, hiszen minimum ennyi számból állnak a bankszámlaszámok.

Borús, ködös idő lesz. Gyenge szél, ónos szitálás, hó várható. Napközben is csak 0, -4 fok várható.

2019. december 9., hétfő, Natália