Egyre jobban erősödik Oroszország

Téma: 

Külpolitikáját tekintve meglehetősen eredményes évet tudhat maga mögött Oroszország. Ahogy azt Szergej Lavrov külügyminiszter kiemelte évértékelő beszédében, számos országgal tárgyaltak, és bár számos viszonyukat problémák terhelik, szakértők mégis pozitívan értékeltek.

Az orosz–amerikai viszonyról, a Brexitről, Ukrajnáról és a Balkánról is beszélt az előző évet értékelő sajtótájékoztatóján Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a napokban. Moszkva Washingtonnal való viszonyát több probléma is terheli, az ukrán konfliktus megoldása sem látszik egyelőre, valamint a Balkánon is történtek olyan események, amelyek nem kedveztek az orosz érdekeknek. Nem véletlen, hogy erre a régióra kiemelten figyelnek a Kremlből. Vlagyimir Putyin csütörtökön érkezett látogatásra Belgrádba. Több kétoldalú szerződést is köt majd a szerb vezetőkkel.

EPA

Az orosz külpolitika rendkívül sikeres évet tudhat maga mögött, aminek nem feltétlenül kell örülni, azonban el kell ismerni, hogy néhány kudarctól eltekintve Oroszország nagyjából azt vitte véghez, amit tervezett – jelentette ki Gyarmati István a közrádió Ütköző című műsorában.

A biztonságpolitikai szakértő szerint egy tehetetlen Európával és egy finoman szólva is ellentmondásokkal szabdalt Amerikával nézett szembe Oroszország, ami rendkívül befolyásolta utóbbi külkapcsolatait. A szakértő szerint ugyanakkor még ha a 2018-as év rendkívül sikeresnek is tekinthető, az ide év már nem feltétlenül lesz az.

Erősödik Oroszország

Lassan ébredezik az Európai Unió, az Egyesült Államok pedig rendkívül el van foglalva a Donald Trump elnök és a Demokrata Párt közötti ellentéttel.

Érdekes módon anyagilag is és geopolitikailag is erősödni látszik Oroszország – mondta Kun Miklós történész, egyetemi tanár. Véleménye szerint Közép-Ázsiában is megerősödött Oroszország helyzete, míg korábban az Egyesült Államok és Kína is nagy befolyással volt az ott elhelyezkedő államokra.

A történész váratlannak nevezte azt, hogy Oroszország  felesleges kiadásokba bocsátkozott azzal, hogy például Kubában és Vietnamban is támaszpontokat épített, korábban a szocialista időkben tette. Oroszország kezdi megvetni lábát Afrikában is – tette hozzá Kun.

Amerikát bírálta, Brazíliát méltatta

Szergej Lavrov az amerikai kapcsolatokat röviden kommentálta. Azt nyilatkozta, nem kívánja kommentálni a Donald Trumppal szemben a Vlagyimir Putyinnal 2017-ben Hamburgban tartott négyszemközti találkozóval kapcsolatos felmerült vádakat – mondta Kun.

Emlékeztetett: Lavrov elégedett volt az új brazil elnök személyével, hiszen Jair Bolsonaro erősíteni szeretné a BRICS-csoportot, vagyis a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és a Dél-afrikai Köztársaságot tömörítő szövetséget.

Gyarmati István szerint ugyanakkor a BRICS csupán egy nagyra fújt lufi. Mint mondta, az új brazil elnök egyszerre szeretne jóban lenni az amerikai elnökkel és Oroszországgal is, ez azonban egyáltalán nem fog sikerülni.

A Balkánon vesztésre áll Oroszország

Lavrov kijelentette azt is: Oroszország „nem tud egyetérteni” azzal, hogy Bosznia-Hercegovina belépjen a NATO-ba. Elutasította, hogy a nyugat-balkáni országokat továbbra is kizárólagos választásra kényszerítsék Oroszország és az EU között. Szavai szerint Ukrajnát már 2003-ban válaszút elé állították.

Gyarmati István ennek kapcsán elmondta, az oroszok vesztésre állnak a Balkánon. Európa ugyanis felajánlja a térségnek, hogy uniós tag legyen, Oroszország ugyanakkor nem szeretne szorosabb szövetséget a balkáni országokkal.

Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió, MTI

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink

MTI

Bruttó 7-7 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt.A csökkentéssel a 95-ös benzin átlagára 330-331 forintra, a gázolajé 338-339 forintra mérséklődik. Legutóbb pénteken változtak az árak, akkor a gázolaj...

MTI Fotó

Emelkedtek a bérek Magyarországon, mely elsősorban a korábban megkezdett bérintézkedéseknek köszönhető – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 Híradónak adott interjújában.

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő sajtótájékoztatót tartott Magyarország és Miskolc jobban teljesít címmel.

Dr. Mengyi Roland kedvező gazdasági hírekről számolt be

Sokáig titkolták, majd tagadták, de lehullt a lepel a baloldal és az alvilág együttműködéséről– amelyről péntek délután Tiszaújvárosban számolt be dr. Mengyi Roland országgyűlési képviselő Török Dezső helyi frakcióvezető társaságában.

2020. január 18., szombat, Piroska