Eladó London leghíresebb magyar étterme

Téma: 

Eladó London leghíresebb magyar étterme, amely konyhája mellett a brit nagypolitika balszárnyának törzshelyeként is évtizedekig közismert volt. A Gay Hussar a híres-hírhedt londoni vigalmi negyed, a Soho keleti szélén húzódik meg egy kis utcában immár hatvan éve.

Az igényes választékot kínáló - és ennek megfelelően meglehetősen drága - éttermet a svájci-walesi Victor Sassie alapította 1953-ban. Sassie még a második világháború előtt Magyarországon tanulta a vendéglős szakmát, és Londonba visszatérve Budapest néven nyitotta meg első éttermét 1939-ben.

Igazi hírnévre azonban a Gay Hussar tett szert, amely nem csupán a londoni magyar közösség, hanem a brit politika baloldalának meghatározó egyéniségei körében is rendkívüli népszerűvé vált. A legismertebb törzsvendégek között volt Michael Foot, a brit Munkáspárt egykori vezetője, a Tony Blair volt kormányfő által később a politika süllyesztőjébe küldött - bár mostanság feltámadni látszó - hagyományos, "szocialista" Labour talán legnagyobb hatású ideológusa, a háború utáni brit politika legalább annyira ellentmondásos, mint amennyire kiemelkedő figurája.

Rendszeresen megfordult itt a "régi" Munkáspárt politikai irányvonalát évtizedekig meghatározó személyiségek közül Ian Mikardo, Roy Hattersley, valamint Barbara Castle, aki a Labour 1945-ben aratott, Winston Churchill miniszterelnökségének véget vető földcsuszamlásszerű győzelme után került be a parlamentbe, és 1979-ig szolgált képviselőként. Sokszor látták a Gay Hussar asztalainál a régi Labour nagyjai közül Aneurin Bevant, a brit jóléti állam egyik megalapozóját, az 1945-ös munkáspárti kormány egészségügyi miniszterét, aki létrehozta a modern nyugati gazdaságok történetének első teljesen ingyenes, mindenki által alanyi jogon igénybe vehető állami egészségügyi szolgálatát, a ma is létező NHS-t.

A The Guardian beszámolója szerint azonban az étterem jelenlegi tulajdonosa, a Corus Hotels eladásra hirdette meg a magyar gasztronómia és a brit nagypolitika e híres találkozóhelyét. A vezető brit baloldali napilap úgy értesült, hogy a cég 500 ezer font (több mint 170 millió forint) irányárat szabott meg az ingatlan haszonbérleti jogáért. Az értékesítéssel megbízott ügynökség, a Christie & Co igazgatója, Simon Chaplin maga is azt emelte ki a lapnak nyilatkozva, hogy a Gay Hussar "különleges helyet tölt be" London politikai történelmében, és ma is a brit főváros egyik legnépszerűbb étterme. A szakértő szerint a cég mindezek alapján "komoly érdeklődésre" számít. Az ügynökség vezetője arról nem tett említést, hogy a majdani új tulajdonosoknak is magyar étteremként kell-e üzemeltetniük a Gay Hussart.

Kapcsolódó cikkeink

 London. Kórházban a magyar hegyikerékpáros

Nagyot esett a férfiak hegyikerékpáros versenyén féltávnál a magyar Parti András. A pekingi után második olimpiáján induló 30 éves magyar bringás a pálya egyik sziklás szakaszán bukott nagyot, az orvosi személyzet sietett a vérző versenyző segítségére.

 London 2012 – Orbán Viktor gratulált a magyar olimpikonoknak

Orbán Viktor levélben gratulált vasárnap a magyar olimpiai csapat nagyszerű helytállásához – tájékoztatta a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-t.

EPA

Továbbra is London a világ első számú pénzügyi szolgáltatási központja, de már csak minimális előnnyel vezeti a globális ranglistát New York előtt.

2019. május 26., vasárnap, Fülöp,Evelin