Életveszélyben érzi magát a Panama-iratok kiszivárogtatója

Téma: 

Egy évvel ezelőtt kezdett el szivárogtatni a panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodához köthető nemzetköz offshore-botrányt kirobbantó kiszivárogtató, aki úgy érzi, veszélyben van az élete. Wolfgang Krach, a Süddeutsche Zeitung főszerkesztője viszont kijelentette: szinte bármi áron hajlandó megvédeni és titokban tartani kilétét.

Krach hangsúlyozta, hogy az oknyomozó újságírás alapja a források védelme. "Ha leteszünk arról, hogy megvédjük a forrásainkat, azzal vége az oknyomozó újságírásnak" - szögezte le Krach a ZDF német közszolgálati televízió egyik műsorában.

hirek.maA titoktartást kérő forrás egy évvel ezelőtt kereste meg a müncheni lapot azzal, hogy azt szeretné, ha nyilvánosságot kapnának a panamai ügyvédi irodánál zajló ügyek.Minden valószínűség szerint ez a világ legnagyobb kiszivárogtatása: a forrás 2,6 terabájt adatot adott át, amely több mint 11 millió dokumentumot tartalmazott kétszázezernél is több offshore vállalkozásról, betekintést nyújtva abba, hogyan mozgattak pénzeket többek között a világ leggazdagabb és legnagyobb hatalmú emberei.Az adatokat a Süddeutsche Zeitung és az ICIJ nemzetközi oknyomozó újságíró-szervezet dolgozta fel.Forrás: MTIKép: hirek.ma

Kapcsolódó cikkeink

2016. január 22-én a davosi Világgazdasági Fórumon készült kép Mauricio Macri argentin elnökről, aki érintett lehet az eltitkolt off-shore ügyletekben. (MTI/EPA/Laurent Gillieron)

Kiszámolták, hogy adatmennyiség szempontjából, mondhatni bitre mekkorák a Panama-akták okozta botrány méretei: ami eddig kiderült, az csak a kezdet kezdete lehet.

Rétvári: az MSZP hagyjon fel az állampárti iratok törvénytelen visszatartásával

A Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke szerint a szocialista pártnak a tettek szintjén kellene bizonyítania elkötelezettségét az állampárti múlt feltárhatóságának területén.

Az adóhatósági iratok kézbesítésére vonatkozó rendelkezések ismerete minden adózónak elemi érdeke. Tájékoztatónk célja a szabályok változásainak összefoglalása. Az adóhatósághoz bejelentett cím valótlanságának valamennyi következményét 2013. január 1-jétől az adózó viseli.

2019. december 10., kedd, Judit