Ellenállásba ütközött a görög hatóságok migránsokkal kapcsolatos terve

Téma: 

Némi ellenállásba ütközött a görög hatóságok terve vasárnap, hogy az égei-tengeri túlzsúfolt menekülttáborokból az észak-görögországi Szalonikibe telepítsék a migránsokat – jelentette az AP amerikai hírügynökség.

 

Értesülések szerint a helyi lakosok két esetben is sikertelenül próbálták megakadályozni, hogy a menedékkérőket olyan kijelölt szállodákban helyezzék el, amelyek tulajdonosai hozzájárulásukat adták ehhez.

EPA

Szalonikiben vasárnap mintegy száz szélsőjobboldali tüntetett a menedékkérők elszállásolása ellen, miközben anarchisták ellentüntetésén alig valamivel többen vettek részt.

A menedékkérőket Leszbosz szigetéről szállították át egy katonai járattal szombaton Athén kikötővárosába, ahol órákig várakoztak buszokra, amelyekkel a több mint 500 kilométerre fekvő Szalonikibe vitték őket.

A nap folyamán Szalonikitől keletre az országúton felborult egy kisbusz, amely feltehetően tizenöt pakisztáni menedékkérőt szállított. A balesetben egy ember életét vesztette és öten megsérültek.

A rendőrség azért nem tudta pontosan megállapítani a járművel csempészett migránsok számát, mert a sofőr, illetve több utasa is kereket oldott a helyszínről. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint október végéig több mint 55 ezer illegális bevándorló érkezett Görögországba.

A növekedés drámai túlzsúfoltsághoz vezetett az Égei-tengeri görög szigeteken található menekülttáborokban, amelyeket a 2015-ös és 2016-os menekültválság idején állítottak fel, hogy ott helyezzék el az érkezőket menedékkérelmük kivizsgálásáig. Április óta 14 ezerről 35 ezerre nőtt a leszboszi, híoszi, számoszi, léroszi és kószi táborokban tartózkodó migránsok száma.

A görög kormány elkezdte a migránsok átszállítását a görög szárazföldre, hogy csökkentse a táborokra és a szigetek lakosságára nehezedő nyomást.

Forrás: MTI

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink

Évente több százezer orosz állampolgár hal meg a dohányzás miatt, azonban ha bejön az orosz elnök új terve, 2050-re csupán maroknyi ember marad a világ legnagyobb területű országában, aki rágyújthat - írta szerdán a Daily Mail.

MTI Fotó Mohai Balázs

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint szakmai és politikai szempontból is vitatható az Európai Unió (EU) határ- és partvédelmi szervezete (Frontex) megerősítésének terve.

Elkészült a csíkcsicsói repülőtér fejlesztési koncepciója Farkas József és Farkas László magyarországi repülőtér-fejlesztési szakemberek segítségével.

EPA

Több tízezer ember tüntetett helyi idő szerint szombaton a japán Okinava szigetén egy amerikai katonai bázis tervezett áthelyezése miatt.

2020. június 5., péntek, Fatime