Élő adásban csábított iratlopásra Assange

Téma: 

A Wilikeaks alapítója szerint az Obama-adminisztráció már megkezdte a kormányváltás előtt szokásos iratmegsemmisítést. Assange 30 ezer dollárt ajánlott fel mindenkinek, aki hajlandó bennfentes információkat eljuttatni a szervezethez.

 

James Clapper, az amerikai hírszerzés csúcsszervezetének vezetője múlt héten azt állította, hogy az amerikai számítógépes rendszerek meghackelése csupán egyike volt azoknak az orosz törekvéseknek, amelyek az amerikai választási folyamatba történő beavatkozást célozták, majd kijelentette, hogy az Assange-féle WikiLeaks-kiszivárogtatások amerikai életeket sodornak veszélybe és kártékonyak az amerikai nemzetbiztonságra.

Julian Assange hétfőn egy internetes sajtókonferencián reagált az ellene felhozott vádakra. A londoni equadori nagykövetségen “bebörtönzött” svéd férfi tudósítók kérdéseire válaszolt.

MTI/EPA Fotó

Assange a Periscope-on

Assange nyilatkozata lején hangsúlyozta, hogy a CIA vádjait nem veszi komolyan, hiszen az amerikai hírszerzés alaposan utánanézett a kiszivárogtató szervezet tevékenységének, de tíz évre visszamenőlegesen sem találtak egyetlen hamis dokumentumot sem. Szerinte a hírszerző szervezet csak spekulációkra alapozva jutott az orosz befolyással kapcsolatos következtetésre is.

Amerikaiak a források között?

A WikiLeaks különösen ügyel arra, hogy ne fedje fel forrásait – közölte Assange, majd a riporterek kérdéseit kikerülve kis hatásszünet után ezt mondta - ”Nagyon vigyázunk a forrásainkra. Ha a források között nem lennének amerikaiak, akkor nem fordítanának annyi energiát arra, hogy megvédjük őket.”

Új kiteregetőket keres

Assange felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy Washingtonban épp iratmegsemmisítés folyik. Elmagyarázta, hogy a kormányváltás alatt “megszokott”, hogy egy adminisztráció megszabadul archívumaitől, fölösleges vagy terhes dokumentumaitól – az amerikai történelem egy részétől.

Ez az iratmegsemmisítési akció az Obama-adminisztráció minden területén elkezdődött, és Assange szerint az archívumok megsemmisítését az emberiség elleni bűncselekményként kellene elkönyvelni.

Ezután rögtön kapott az alkalmon, és 30 ezer dollárt ajánlott fel minden olyan személynek, aki hajlandó eljuttatni a Wikileaks-hez bennfentes információkat. Hozzátette, hogy “bármilyen megsemmisítő” jelentkezhet, aki az Obama kormány alatt pozíciót vállalt a minisztériumok egyikében:

“Tartsd az ágyad alatt, az anyádnak is odaadhatod. Őrizd meg a történelem részét és védd meg” – adott tanácsot a végnapjaikat élő archívumok és a dobozokban tárolt minisztériumi dokumentumok sorsáról.

Kapcsolódó cikkeink

MTI/AP/Matt Dunham

Őrizetbe vette a Scotland Yard csütörtökön Julian Assange-t, a WikiLeaks kiszivárogtató honlap alapítóját, aki hét éve Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodott.

http://www.thesaleslion.com/

Szerdától magyarul is kapható a The New York Times évkönyve, a Turning Points (Fordulópontok). A 32 országban évente világszerte 2,5 millió példányban megjelenő magazint Magyarországon a Geomédia Kiadó adja ki.

Az Egyesült Államok vasárnap arra hívta fel a nyugati félteke azon államait, amelyeken Edward Snowden átutazhat, vagy amelyekben menedéket kérhet, hogy a körözött kiszivárogtatót csak hazatérni engedjék.

A magyar versenyzők egy-egy arany-, ezüst- és bronzérmet szereztek a portugáliai Montemor-o-Velhóban zajló kajak-kenu Európa-bajnokság szombat délelőtti döntőiben.

2020. május 26., kedd, Fülöp,Evelin