Elsöprő sikert értek el a medvetámadások miatt tüntetők

Téma: 

A lakosságot veszélyeztető medvék sürgős kilövésének engedélyezéséért tüntettek Romániában. A környezetvédelmi miniszter az épület előtt összegyűlt embereknek azt ígérte: augusztus 15-ig miniszteri rendeletet hoznak 175 medve kilövéséről.

A nagyvadak egyre több kárt tesznek a romániai falusi gazdaságokban, és immár az emberek életére is veszélyt jelentenek, ezért szerdára tüntetést szerveztek a bukaresti Környezetvédelmi Minisztérium elé.

Shutterstock

A demonstrálók küldöttségével folytatott másfél órás tanácskozás után Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter az épület előtt összegyűlt embereknek azt ígérte: augusztus 15-ig miniszteri rendeletet hoznak az idei év második felére érvényes “közbelépési kilövési keretről”, amely 175 veszélyessé vált medve kilövését teszi lehetővé. A tárcavezető szerint azért nem lehet azonnal feloldani a kilövési tilalmat, mert szerdán még csak társadalmi vitára bocsátják a rendelet tervezetét a minisztérium honlapján, és időbe telik az is, amíg láttamoztatják a jogszabályt a tudományos akadémiával.

Tucatnyi busszal mintegy ötszáz székelyföldi tüntető érkezett a déli órákban a tárca székhelye elé, hozzájuk Brassó megyei demonstrálók is csatlakoztak. Többen a medvék által széttépett háziállatok fotóit tartottak a magasba.

Both Eszter az M1 Híradó tudósítója elmondta, hogy a tüntetők nagyon békések, azonban úgy gondolják, hogy halaszthatatlan ügyről van szó. A helyszínen transzparenseket lehet látni, és sokan vittek magukkal fotókat is, hogy megmutassák a medvetámadás brutális nyomait.

Kedden a székelyföldi medveveszély ügyében terjesztett törvényjavaslatot a bukaresti parlament elé a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakciója, amelyben az éves kilövési kvóták rendszeres meghatározását és a vadkárok megtérítésének javítását kezdeményezik.

Székelyföldön az utóbbi időben mindennapossá váltak a medvetámadások: a településekre rendszeresen bejáró nagyvadak juhokat, szarvasmarhákat, lovakat öltek meg, számos esetben embereket is megsebesítettek. A medvék által okozott gondok már akkora elégedetlenséget és félelmet szültek a lakosok körében, hogy az érintett önkormányzatok és közbirtokosságok képviselői szerdára tüntetést szerveztek a környezetvédelmi szaktárca bukaresti székháza elé.

Forrás: hirado.hu, M1, MTI

Kép: Shutterstock

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Molnár Edvárd

Történelmi eredményt ért el a Vajdasági Magyar Szövetség a vasárnapi szerbiai választásokon.

EPA

Az észak-koreai kísérleti atomrobbantások helyszínéül szolgáló Punggje-ri kísérleti terep végleges bezárása olyan fontos lépés lesz, amely megalapozhatja a Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető júniusi találkozójának sikerét - jelentette ki...

MTI Fotó: Kovács Tamás

Az ország 2004-es európai uniós csatlakozása óta elért legnagyobb sikernek nevezte a múlt heti brüsszeli uniós csúcstalálkozón elért magyar eredményt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, napirend előtt a parlamentben.

MTI Fotó Komka Péter

A hosszú hétvégén 4677 esetben intézkedtek a rendőrök a kijárási korlátozások szabályainak megszegése miatt – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa.

2021. március 1., hétfő, Albin