Elszáguldott a Föld mellett a 2012 DA 14-es aszteroida

Téma: 

Rekordközelben száguldott el a Föld mellett pénteken a 2012 DA 14 katalógusjelű aszteroida - közölte a NASA, az amerikai űrkutatási hivatal. A mintegy 45 méter átmérőjű, 130 ezer tonna tömegű égitest közép-európai idő szerint 20.25-kor mintegy 27,6 ezer kilométerre -némely műholdnál is közelebb - suhant el a Föld mellett, anélkül azonban, hogy bolygónkat veszélyeztette volna.

A spanyol csillagászok által egy éve felfedezett aszteroida sebessége a Föld közelében 28 100 kilométer/óra, vagyis másodpercenként 7,82 kilométer volt. Don Yeomans, a NASA Föld közeli objektumok után kutató programjának a vezetője előzőleg elmondta, hogy az 1990-es évek óta végzett megfigyelések során még sohasem fedeztek fel semmilyen égitestet ilyen közel a Földhöz. Számításai szerint negyvenévente repül el bolygónk mellett a 2012 DA 14-hez hasonló aszteroida és 1200 évente csapódik egy ilyen a Földbe. Az aszteroida alig néhány órával az után érkezett, hogy az oroszországi Ural hegység felett, Cseljabinszk térségében felrobbant egy sokkal kisebb meteorit, több mint ezer ember sérülését okozva, miután a robbanás lökéshulláma becslések szerint mintegy háromezer épületben törte ki az ablakokat. Csillagászok szerint azonban a két esemény egybeesése teljesen véletlen volt, ráadásul a két űrobjektum ellenkező irányban haladt. A 2012 DA 14-es távcsöves megfigyelésére péntek este a budapesti Polaris Csillagvizsgálóban, Szegeden, Pécsett és Miskolcon is várták a csillagászat iránt érdeklődőket

Kapcsolódó cikkeink

Lezárult az idén hatodik alkalommal meghirdetett Astellas-díj – Az év orvosa 2012 pályázat közönségszavazása.

Tovább csökkent a televíziós hirdetési piac 2012-ben Magyarországon, a visszaesés meghaladta a tíz százalékot – derül ki a 2012. évi televíziós és rádiós reklámpiaci felmérésből.

Az általános szabálytól eltérően az alapítvány, a közalapítvány, az egyesület, a köztestület, az egyház, a lakásszövetkezet, az önkéntes kölcsönös biztosítópénztár, a közhasznú szervezetként besorolt felsőoktatási intézmény, az európai területi együttműködési...

A tavalyi év során hazánk exportjának volumene 0,9 százalékkal emelkedett, míg az importé nem változott a 2011-es évhez képest – áll a KSH legfrissebb tájékoztatójában.

2020. július 4., szombat, Ulrik