Ennyit a fejlett nyugatról: spermakrízis van!

Téma: 

A Human Reproduction Update című szaklapban megjelent tanulmány szerint a Nyugat-Európában, illetve a világ más, nyugatias régióiban élő férfiak spermiumszáma egyre inkább csökken.

 

A jeruzsálemi Héber Egyetem kutatója, a tanulmány vezetője, Hagai Levine és kutatótársai 7518 tanulmány spermiumszámra vonatkozó adatait vizsgálták meg. (Kizárták azokat, amelyek olyan férfiakat vizsgáltak, akik terméketlenek voltak vagy krónikus betegségben szenvedtek.)

Végül a tudósok 185 kutatás összesen 43 ezer férfin elvégzett, 244 spermiumszámlálásra vonatkozó adatait elemezték.

AFP

A kutatók a vizsgálat során két csoportra osztották a résztvevőket: a nyugati életstílusú régióban (Nyugat-Európában, Észak-Amerikában, Ausztráliában és Új-Zélandon) élő férfiakra és a világ többi részén, Ázsiában, Afrikában és Dél-Amerikában élőkre. Figyelembe vették azt is, hogy a férfiaknak már van-e gyerekük – tehát bizonyítottan termékenyek – vagy nincs.

A nyugati férfiak milliliterenkénti hímivarsejtszáma a statisztikai átlag szerint 1973 és 2011 között évente 1,4 százalékkal, a spermamintánkénti spermiumszám 1,6 százalékkal csökkent. Ezek az adatok azok a férfiakra vonatkoznak, akiknél nem bizonyosodott be, hogy termékenyek. A már gyermeket nemző férfiaknál az éves visszaesés mind milliliterenként, mind mintánként 0,8 százalék volt.

 

"A csökkenés erős és tartós" – kommentálta az eredményeket Shanna Swan, a tanulmány egyik társszerzője. Az, hogy ez a folyamat megszűnjön, illetve meglehessen hozni az ellenintézkedéseket, meg kell vizsgálni, mi vezetett ehhez a spermiumszám-csökkenéshez.

 

-888.hu-

Kapcsolódó cikkeink

Az euróövezet teljes felbomlását jó eséllyel jövőre is sikerül elkerülni, de a fejlett ipari gazdaságok várhatóan gyenge teljesítményt nyújtanak 2013-ban, a valutaunióban pedig semmiféle gazdasági növekedés nem valószínű - jósolták átfogó szerdai előrejelzésükben londoni...

Ha a rendőrök Ózdon korlátozzák az illegális fémgyűjtést, az egyéb bűncselekményekhez vezet – vélik helybeliek. Elmondták: a fémgyűjtögetésből talán ha 15 ezer forintot keresnek havonta.

Glattfelder Béla fideszes EP-képviselő a bioüzemanyagokról szóló vitán szólalt fel az Európai Parlament plenáris ülésén. A bioüzemanyagokról szóló jelentéshez a fideszes képviselő készítette el a mezőgazdasági bizottság véleményét.

A kép illusztráció

Csúnyán összeveszett két horgász idén július 19-én a Tisza-tó poroszlói partján, olyannyira, hogy vádemelés is lett belőle.

2020. szeptember 28., hétfő, Vencel