Erdogan arra kérte a törököket, hogy figyeljék meg ismerőseiket

Téma: 

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán a Török Exportőrök Tanácsának tagjai előtt tartott felszólalásában arra kérte híveit, hogy "hazafias kötelességből" jelentsék az ügyészségeknek, ha barátaik közül valaki követője lehet a júliusi puccskísérlet kiterveléséért vádolt Fethullah Gülen török hitszónok által létrehozott mozgalomnak. Eközben Szófia kiadta Ankarának azt a Bulgáriába szökött török üzletembert, aki ellen hazájában elfogatóparancsot adtak ki a Gülen-hálózat anyagi támogatásának gyanújával. Közben az athéni török nagykövetség katonai attaséjának és a haditengerészetnél szolgáló kollégájának a görög sajtó szerdai értesülései szerint néhány napja nyoma veszett, valószínűleg bujdosnak.

Az államfő beszédében hangsúlyozta: a titkosszolgálat, a rendőrség nem tudhat mindenkiről, egyesek elszöknek. Erdogan megfogadta, hogy folytatja a nagyszabású razziát az Egyesült Államokban élő egykori mentora által szerinte kiépített “párhuzamos állam” tagjai ellen.

MTI/AP

Bulgária szerdán a kapikulei határátkelőhelynél szolgáltatta vissza Törökországnak Abdullah Büyüköt. A férfit a török hatóságok korábban már őrizetbe vették, de bírói felügyelet mellett szabadon engedték. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter az esettel kapcsolatban arról számolt be, hogy a bolgár hatóságok a kiadatást megelőzően visszautasították Büyük politikai menedékjog iránti kérelmét.

A július 15-i erőszakos katonai hatalomátvételi kísérlettel összefüggésben már összesen több mint 26 ezer embert vettek őrizetbe Törökországban, közülük 16 ezer személynek az előzetes letartóztatását is elrendelte az igazságszolgáltatás. A puccskísérlet után indított tisztogatás – elbocsátás vagy a munkavégzés alóli felfüggesztés formájában – már több mint 60 ezer főt érint.

Athéni attasék tűntek el

Egy athéni rádióadó és számos más görög sajtóorgánum úgy tudja: az érintettek más athéni nagykövetségeken dolgozó kollégáiknak elmondták, hogy félnek visszatérni Törökországba. Ankara időközben bevonta kettejük diplomata-útlevelét, és visszahívta őket. Ugyanakkor a görög sajtó szerint katonák hat családtagjának is nyoma veszett.

Athéni kormánykörökből egyelőre nem nyilatkoztak az esettel összefüggésben. Nyolc másik török katona kért eddig politikai menedéket Görögországban, ahová a július 15. sikertelen puccskísérletet követően menekültek. Menekültügyi meghallgatásuk első fokon augusztus 19-én várható.

A 246 halálos áldozatot követelő államcsínykísérlet után tömeges tisztogatások kezdődtek a török hadseregnél, a rendőrségnél, a szakszolgálatoknál és az államapparátusban.

Forrás: MTI

Kép: MTI/AP

Kapcsolódó cikkeink

Nem háríthatják át a fogyasztókra az energiacégek a jövőben a gázlopásából, a mérőórák pontatlanságából és a szivárgásokból adódó veszteségeiket. Az energiahatóság számításai szerint így több mint 10 milliárd forint maradhat évente a fogyasztóknál.

MTI Fotó

Az ország biztonságához a honvédség és a rendőrség összefogása kell, a Fidesz elnöksége pénteken dolgozza ki, hogy ellenzéki támogatás híján milyen megoldást keres majd erre - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Photo: MTI  /Daily News Hungary

Semmi szükség arra, hogy a Frontex védje helyettünk a magyar határt – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Salzburgban, ahol az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozója előtt újságíróknak kifejtette: van egy javaslat az Európai Bizottság részéről, és ez...

2021. június 18., péntek, Arnold,Levente