Észak-Korea hadiállapotot hirdetett, az USA komolyan veszi

Téma: 

Észak-Korea kihirdette a hadiállapotot Dél-Koreával szemben - jelentette a Jonhap dél-koreai hírügynökség egy Phenjanban kiadott nyilatkozatra hivatkozva szombaton. A "különleges közlemény" szerint a Koreai Nép Demokratikus Köztársaság (KNDK) a két Koreát érintő minden ügyet háborús időszakra kidolgozott szabályoknak megfelelő módon fog kezelni.

"Véget ért a se nem béke, se nem háború állapota a Koreai-félszigeten" - írta a KCNA észak-koreai hírügynökség, és felidézte Kimnek a katonai vezetőkkel tartott csütörtöki tanácskozását, amelyen a jelentések szerint jóváhagyta az amerikai és dél-koreai célpontokra mérendő csapások terveit. A hadsereg a "végső parancsra" vár Kim Dzsong Un, az ország vezetője részéről, az ország szárazföldi és tengeri határai közelében tapasztalt provokációkra pedig "könyörtelen választ" ad - hangzik a phenjani közlemény, amelyet a kormány, a párt és más politikai szervezetek írtak alá. A két Korea technikai értelemben eddig is háborúban állt, mert az 1950-1953 között vívott koreai háborút tűzszünet zárta le, nem pedig békeszerződés. Észak-Korea márciusban bejelentette, hogy felmondja a tűzszünetet, tiltakozásul a déli országrészben folyó koreai-amerikai hadgyakorlatokra. Ezek kezdete óta a KNDK szinte minden nap fenyegetőzött azzal, hogy csapást mér dél-koreai és amerikai célpontokra - kommentálta a helyzetet a brit hírügynökség. A tűzszünet felmondása elvben elvezethet az ellenségeskedések kiújulásához, de megfigyelők szerint nem ez az első eset, hogy a tűzszünetet Phenjan érvénytelennek minősítette - jegyezte meg a francia hírügynökség. A tűzszünetet az ENSZ Közgyűlése hagyta jóvá, és elvetette azt a lehetőséget, hogy Észak-Korea egyoldalúan felmondja. A washingtoni Fehér Ház közölte szombaton, hogy komolyan veszi Észak-Korea bejelentését, amely szerint hadban áll Dél-Koreával, de jelezték, hogy Phenjan részéről nem szokatlan a fenyegetőzés. "Láttuk az Észak-Korea nem építő jellegű új közleményről szóló információkat. A fenyegetést komolyan vesszük, és szoros kapcsolatot tartunk fenn dél-koreai szövetségesünkkel" - mondta Caitlin Hayden, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője. A dél-koreai országegyesítési minisztérium közleménye szerint "ez nem igazán új fenyegetés, csak egy újabb elem a provokációk sorozatából". A déli védelmi minisztérium azt közölte, hogy nem észleltek különleges csapatmozgást a határoknál. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó

Az Iszlám Állam Magyarországra vonatkozó fenyegetéséről szóló információt a kormány komolyan veszi és értékeli - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A vidékfejlesztési miniszter 2012. november 1-től 2013. október 31-ig terjedő kárenyhítési év vonatkozásában az egész ország területére az Edelényi, a Szikszói, a Csurgói, a Lenti, a Letenyei és a Nagykanizsai kistérség kivételével aszályt hirdetett ki.

Blokád alá vonta a két Korea határán lévő, közösen létrehozott keszongi különleges gazdasági övezetet Észak-Korea - közölte szerda hajnalban Szöulban a dél-koreai újraegyesítési minisztérium.

2021. március 3., szerda, Kornélia