Európa és Erdély jövőjét kutatják a tusványosi szabadegyetemen

Téma: 

Idén július 23. és 28. között Egy a tábor mottóval szervezik Tusnádfürdőn a 30. alkalommal tartandó Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort (Tusványos).

 

Európa és Erdély jövője, a magyar nemzeti összetartozás, és a 30 évvel ezelőtti rendszerváltás lesz a témája a két hét múlva kezdődő Bálványosi Nyári Szabadegyetemnek és Diáktábornak (Tusványos). Az Egy a tábor mottóval szervezett, július 23. és 28. között tartandó rendezvényről az erdélyi szervezők számoltak be hétfőn egy csíkszeredai sajtótájékoztatón.

MTI Fotó Veres Nándor

Az idei tábor kiemelt témája lesz Európa és Erdély jövője, a magyar nemzeti összetartozás és a 30 évvel ezelőtti rendszerváltás. Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke, a rendezvény korábbi főszervezője, ma politikai programfelelőse elmondta: Tusványoson azért is egy a tábor, mert már harmincadik éve egy olyan közösség jár a rendezvényre, amelynek tagjai egy tábort alkotnak, hasonló értékrendet vallanak.

Értéket képviselnek

„Egy a tábor azért is, mert azt az értéket, amit Tusványos megjelenít Erdélyben, egyre többen képviselik. (.) Már nemcsak Erdélyben egy a tábor, hanem az egész Kárpát-medencében. Tusványos idei mottója szépen összecseng a nemzeti összetartozás évével, amit jövő évre hirdetett meg a magyar kormány” – idézte a közlemény Sándor Krisztinát.

Az EMNT ügyvezető elnöke hozzátette: Tusványos az utóbbi években egyre inkább a magyar-magyar párbeszéd helyszíne lett, ahová idén is sok vendég érkezik az egész Kárpát-medencéből, a magyar kormányzat részéről, valamint a szomszédos országokból. A meghívottak közt lesznek szlovák, horvát, szerb és román vendégek is. A hagyományokhoz híven Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, július 27-én tartja meg előadását a rendezvény nagyszínpadán, Tőkés Lászlóval, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökével együtt. A két előadás Németh Zsoltnak, a Tusványos alapítójának, országgyűlési képviselőnek és a külügyi bizottság elnökének moderálásával zajlik.

Történelmi évfordulók

Az idei Tusványoson a történelmi évfordulók is fontos szerepet kapnak. Pódiumbeszélgetéseket tartanak többek közt az első világháború és a trianoni békediktátum századik évfordulója, valamint a rendszerváltás 30. évfordulója kapcsán. E beszélgetésekre történészeket, elemzőket, valamint a rendszerváltást is meghatározó politikusokat hívtak meg.

Az európai parlamenti választások kapcsán Európa jövője is kiemelt témája lesz a tábornak. Amint a szervezők fogalmaztak: ez egyre fontosabb nemzeti, politikai és geostratégiai kérdéssé vált.

Az erdélyi témák között olyan, a közösség számára fontos és eddig megoldatlan ügyekről beszélnek a meghívottak, mint a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem helyzete, a terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán ügye, az úzvölgyi katonatemető ügye, a visszaállamosítás kérdése, a kereskedelmi kétnyelvűség témája. Kiemelt helyen szerepel a programban a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezése.

„Tusványost jó értelemben szólva arra is felhasználjuk, hogy ennek az európai polgári kezdeményezésnek lendületet adjunk, ezért a helyszínen is alá lehet írni a kezdeményezést támogató ívet” – mondta Sándor Krisztina.

Koncertek  27 programhelyszínen

Popa Ilona, a rendezvény erdélyi főszervezője elmondta, a 27 programhelyszínen 49 partnerszervezet bevonásával zajlanak majd a rendezvények.

A Tusványos nagyszínpadán esténként koncerteket nézhet, hallgathat a közönség. Kedden a Magashegyi Underground, és a Quimby, szerdán Nagy Feró és a Beatrice, valamint a Magna Cum Laude, csütörtökön Szabó Balázs bandája és a Kiscsillag, pénteken az Anna and the Barbies és a Bagossy Brothers Company, szombaton pedig az Intim Torna Illegál és Ákos lép fel.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Veres Nándor

Kapcsolódó cikkeink

Victor Ponta román miniszterelnök hivatalos átiratban javasolta az elnöki hivatalnak Tőkés László állami kitüntetésének visszavonását.

Tőkés László EP-képviselő megbüntetését kérte Martin Schulztól, az Európai Parlament (EP) elnökétől Corina Cretu román szociáldemokrata EP-képviselő - közölte szerdán az Agerpres hírügynökség.Cretu, a Szocialisták és Demokraták (S&D) képviselőcsoportjának egyik alelnöke a...

A magyar-magyar párbeszéd és a Nyugat-Balkán a kiemelt témája az idei Tusványosnak, a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemnek, július 23-28. között, az erdélyi Tusnádfürdőn - jelentette ki Németh Zsolt külügyi államtitkár az esemény budapesti sajtótájékoztatóján.

A nemzetpolitikai építkezés folytatását kérték a kormánytól a külhoni magyar vezetők

Az elmúlt négyéves kormányzati ciklusban megkezdett nemzetpolitikai építkezés folytatását kérték a budapesti kormánytól a külhoni magyar vezetők a 25.

2019. december 7., szombat, Ambrus