Ez már nem gyakorlat: ezer katonát vezényel a NATO Lengyelországba

Téma: 

Több mint 1100 katonát vezényel Lengyelországba a NATO április elején, „válaszul az orosz agresszióra”. A zászlóalj parancsnoka szerint készek halálos eszközökhöz is nyúlni.

A NATO-csapatokat Orzysz városánál állomásoztatják majd, 220 kilométerre északkeletre Varsótól. A katonák nagy része, 900-an amerikaiak lesznek, mellettük 150 brit és 120 román érkezik.

MTI Fotó Krizsán Csaba

A zászlóalj parancsnoka, Steven Gventer alezredes szerint ez egy konkrét misszió lesz, nem pedig gyakorlatozások sorozata.

Paul Rothlisberger őrnagy elmondta: az áthelyezés csak egy része a NATO válaszának Moszkva felé.

Az átcsoportosítás annak a tavalyi döntésnek a része, ami alapján négy zászlóaljat telepítenek a Baltikumba is. Ebbe beletartozik 4 ezer katona tankokkal, páncélozott járművekkel, a légi támogatás és a high-tech hírszerzés is. A tervek szerint júniusra fejeződik be a művelet, amibe a britek, Kanada és Németország száll még be, ők irányítanak majd három zászlóaljat.

A NATO szerint ezek a kihelyezések arra szolgálnak, hogy megnyugtassák a kelet-európai tagországokat a Krím-félsziget orosz annektálása és a kelet-ukrajnai konfliktus után.

Oroszország természetesen kritizálja a NATO-t az áttelepítések miatt, ami számukra nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Februárban Putyin elnök azt mondta: az ilyen lépésekkel provokálják az oroszokat, ami veszélyt jelent a nemzetközi békére.

Forrás: hirado.hu, RT, Reuters

Kép: MTI Fotó: Krizsán Csaba

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Máthé Zoltán

Az elrendeléstől a feladat végrehajtásáig katonai menetoszlopok jelenhetnek meg a déli határszakasz felé vezető főutakon, közvetlenül a határ körzetében, illetve a határ mentén

Az előző évhez hasonlóan a Kazincbarcikai Katasztrófavédelmi Kirendeltség komplex vízből mentési gyakorlatot hajtott végre a Vadna- parkban augusztus 15-én.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében megyei védelmi igazgatási gyakorlatra, valamint annak keretében a megyei járási mentőcsoportok rendszerbe állító gyakorlatára került sor november 21-én.

2019. május 23., csütörtök, Dezső