Felháborodást okozott a dokumentumfilm betiltása

Téma: 

Az Arte nevű európai televíziós csatorna úgy döntött nem közöl egy antiszemitizmusról készült német-francia dokumentumfilmet. Az alkotás azt mutatta volna be, a többi között, hogy Németországban megnövekedett az antiszemitizmus, amióta az ország 1 millió muszlim hívőt fogadott be. A csatorna a letiltást azzal magyarázta, hogy a filmben nagyon érzékeny témát dolgozott fel és nem kellően kiegyensúlyozott benne az iszlám és az antiszemitizmus kapcsolata.

Buenos Aires hatalmas zsinagógájában tett látogatást Angela Merkel német kancellár. Argentínában 200 ezer zsidó él, többségük a II. világháborúban menekült Dél-Amerikába a nácik népirtása elöl.

Még elevenen él bennünk az izraeli nagykövetség elleni 1992 ben elkövetett merénylet és a zsidó közösség elleni 1994-es támadás. Németország történelme arra figyelmeztet bennünket, hogy harcolnunk kell az antiszemitizmus ellen, bárhol is üsse fel a fejét – fogalmazott csütörtökön Angela Merkel.

Három nap múlva viszont a Times of Israel című lap arról számolt be, hogy egy európai televízió úgy döntött nem közöl egy német-francia kooprodukcióban készült dokumentumfilmet az antiszemitizmusról. A német-francia kézben lévő Arte csatorna indoklása szerint ugyanis az nem kellően kiegyensúlyozottan szól az iszlám és az antiszemitizmus kapcsolatáról.

A film arról számol be milyen támadások érik a zsidókat Európában, például Párizsban, és hogy Németországban megnövekedett az antiszemitizmus amióta az ország több mint egymillió muszlim vallású bevándorlót fogadott be.

A film rendezője Joachim Schoeder szerint a tiltást a csatorna azzal magyarázta, hogy a muzulmán migránsközösségek antiszemitizmusa nagyon érzékeny kérdés, amit kiegyensúlyozottabban kell körüljárni. A 888.hu című oldal idézi a rendezőt, aki felteszi a kérdést, ha Auschwitzról készítek dokumentumfilmet, akkor köteles vagyok beszámolni az SS-őrök családjainak szenvedéséről is?

A dokumentumfilm betiltása hatalmas felháborodást keltett, cenzúrának nevezte az esetet a Le Figaro francia lap és az antiszemitizmussal foglalkozó német kutató Monika Schwarz -Friesel is.

Forrás: hirado.hu, M1

Kapcsolódó cikkeink

Dokumentumfilm készült a kuláklisták áldozatairól

A magyar középparasztság tragédiáját, a kulákká nyilvánított emberek sorsát dolgozta fel Kabay Barna és a Petényi Katalin új dokumentumfilmjében. A Kulák volt az apám című alkotást pénteken, a kuláküldözés emléknapján mutatják be Nagykőrösön.

MTI Fotó: Marjai János

 Az elmúlt napok szélsőséges időjárása komoly károkat okozott az erdőkben; Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára a Pilisben a helyszínen tájékozódott a természeti csapásról - tájékoztatott a tárca kedden.

A magyar romák kanadai bevándorlásának okait vizsgáló húszperces dokumentumfilmet mutatott be szerda este a CBC kanadai közszolgálati televízió The Nation című műsora abból az alkalomból, hogy az ottawai kormány várhatóan még a héten közzéteszi azoknak a "biztonságos...

Internet

Az adventi időszak kezdete óta tizennégy, az utóbbi másfél napban négy esetben okozott tüzet adventi koszorú - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

2019. május 23., csütörtök, Dezső