Félidős választás az Egyesült Államokban – minden eszközt bevetnek a kampányban

Téma: 

A már korábban megtartott kongresszusi, állami és egyéb helyi előválasztások zárófejezeteként, az elnöki ciklus félidejében, november 6-án tartják az Egyesült Államok félidős választásait.

Nagy a tét: a szavazók arról döntenek, hogy az amerikai törvényhozásért felelős kongresszus marad-e a republikánusok, így Donald Trump kezében, vagy az ellenzéki demokraták veszik át az irányítást. A jelöltek országszerte egészen kreatív kampányokkal igyekeznek maguk mellé állítani a szavazókat. Van közülük, aki a szenátusi és van, aki a kongresszusi székért száll ringbe.
 
AP
 

De hogy is épül fel pontosan az amerikai törvényhozás?

A Kongresszus két házból áll, a képviselőházból és a szenátusból. A két kamara egymással egyenlő, és joguk van megvétózni a másik kamara döntését, illetve felügyelni a működését.

A képviselőháznak jelenleg 435 tagja van, míg a szenátusban 100 szenátor ülésezik. A szenátusban minden állam két fővel képviselteti magát, a kongresszusban pedig az államokat lakosságuk száma szerint reprezentálják. Amennyiben a kongresszus összetétele a demokraták oldalára billen, úgy a törvényhozás is az ő kezükbe kerül – Donald Trump pedig nem tudja majd keresztülvinni programjait.

Trump szavazásra buzdít

Trump a szavazók meggyőzésének érdekében országjáró kampányba kezdett. „Az egész nemzet szemtanúja volt a Demokrata Párt szégyenteljes kormányzásának Az illendőség, az igazság, a korrektség és a tisztességes eljárás minden alapvető elvárásának hátat fordítanak. Azzal nem törődnek, hogy mindezt hogyan érik el. Mindenki a saját szemével láthatta. Véleményem szerint hihetetlen, hogy ilyesmi megtörténhet. Nagyon remélem, hogy a választáson nem maradtok otthon, mert rossz dolgok fognak történni, ha csak otthon ültök”  – biztatta szavazásra támogatóit Donald Trump.

A 435 tagú képviselőház egészét és a 100 tagú szenátus csaknem egyharmadát választják újra az Egyesült Államokban, emellett pedig 36 államban kormányzóválasztás is lesz. Ahhoz, hogy a demokraták a kongresszusban többséget szerezzenek, a 435 képviselőhely felét kell megszerezniük. Erre pedig minden esélyük megvan, hiszen a Cook Political Report legfrissebb felmérése szerint előreláthatólag 194 demokrata maradék bizonytalan 68 helyből tehát csak 23-at kell a demokratáknak elnyerniük el a sikerhez.

A volt elnök is beszállt a kampányba

A demokraták oldalán Michelle és Barack Obama is részt vesz a kampányban.

„Mondok egy jó hírt. November 6-án lehetőségetek lesz visszaállítani a józan gondolkodást az amerikai politikába. November 6-án átbillenthetitek az erőegyensúlyt az emberek irányába” – monda a volt elnök.

„Nem akartok teljesen biztosak lenni abban, hogy kik lesznek azok az emberek, akiket azért választunk, hogy a mindennapi életünkről hozzanak döntéseket? Akik a nők helyzetéről döntenek, vagy, hogy a szemet időben vigyék el, és hogy mikor küldjük háborúba a csapatainkat, vagy hogy bánjanak a szexuális bűncselekmények áldozataival? – tette fel a kérdést Michelle Obama.

A volt first lady beszédében utalt arra a botrányra is, ami a Donald Trump által az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága új tagjának jelölt Brett Kavannaugh körül robbant ki nemrégiben. A jogászt szexuális bűncselekménnyel vádolják, az ügyben az FBI nyomoz, Trump azonban továbbra is kiáll jelöltje mellett.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: AP

Kapcsolódó cikkeink

forrás: Internet. illusztráció

Minden a déli határon az elmúlt hónapokban szolgálatot teljesítő rendőr megkapja az elvégzett munkáért járó pénzt - jelentette ki az országos rendőr-főkapitány helyettese hétfőn Szegeden.

Minden vonalon folyamatos a vasúti közlekedés, bár a szeles, havas időjárás az ország nyugati részén nehezíti a vonatközlekedést - közölte csütörtök reggel a Mávinform az MTI-vel.

MTI Fotó Czeglédi Zsolt

Minden feltétel adott, hogy május 4-től az érettségi vizsgákat – kizárólag írásban – biztonságos keretek között lebonyolítsák – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

2020. november 30., hétfő, András,Andor