Félnek a Románok - Bukarest felszólította Moszkvát, ne ismerje el a szakadár népszavazásokat.

Téma: 

A román külügyminisztérium törvénytelennek tartja és elítéli a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyék önállóságáról vasárnap rendezett népszavazásokat, és Oroszországot is felszólítja, hogy ne ismerje el azok eredményét. Egy német lap szerint a következő elszakadási konfliktus Székelyföldön fog kirobbanni.

A bukaresti külügyi közlemény szerint az "úgynevezett referendumok" ellentétesek az ukrán alkotmánnyal és a nemzetközi joggal, ilyenként nem mérvadóak és nem járnak jogi következménnyel. "Megszervezésük egy újabb provokáció azon cselekmények sorában, amelyek Ukrajna területi épsége és szuverenitása ellen irányulnak, beleértve a Krím félszigetnek az Orosz Föderáció általi 2014 március 21-i törvénytelen elcsatolását" - olvasható a kommünikében.

Bukarest kiáll Ukrajna területi épsége és szuverenitása megőrzéséért, amelyeket a térség biztonsága és stabilitása alapfeltételeinek tekint, ugyanakkor aggasztják a szakadár törekvések, amelyek megítélése szerint elhúzódó "konfliktusívet" rajzolnak ki a Fekete-tenger térségében, súlyos biztonsági kockázatot idézve elő.

title]

A román külügyminisztérium felhívást intézett Oroszországhoz, hogy ne ismerje el a május 11-i kelet-ukrajnai népszavazásokat, tartsa tiszteletben Ukrajna területi épségét és szuverenitását, továbbá "térjen vissza" a nemzetközi jog keretei közém, beértve a Krímből való haladéktalan kivonulást".

Vasárnap az oroszbarát szeparatisták rendeztek népszavazást a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyében a két régió önállóságáról. A Nyugat jelezte, hogy nem fogadja el a referendumot.

Kapcsolódó cikkeink

hirado.hu

Románia kisebbségvédelmi és kulturális információs központot nyit az ukrajnai Aknaszlatinán - döntötte el szerdán bukaresti kormány, amely ezzel a lépéssel az ott élő románok etnikai és nyelvi identitását akarja megvédeni a kijevi kisebbségellenes intézkedésektől....

A szervező Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közlése szerint Erdély 119 településén tüntettek szombat este 20 órától a román kormány régiósítási terve ellen, a történelmi régiók és az autonómia mellett.Valamennyi helyszínen a szervezők felolvasták a tüntetés kiáltványát, amely a...

MTI Fotó/ EPA/DPA-Martin Gerten

Október 25-én kezdődik a téli időszámítás, az órákat vasárnap hajnalban kell 3 óráról 2 órára visszaállítani.A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.

2021. március 2., kedd, Lujza