Feloszlatta magát a horvát parlament

Téma: 

Horvátországban a parlamenti többséget alkotó pártok javaslatára május 18-i hatállyal hétfőn feloszlatta magát a parlament, és várhatóan júniusban vagy júliusban előre hozott parlamenti választásokat tartanak.

A 151 fős nemzetgyűlés hétfői ülésén 105 támogató és 9 ellenszavazattal, négy tartózkodás mellett döntött saját feloszlatásáról.  A kormány mandátuma az eredeti menetrend szerint október 14-én járt volna le, és az alkotmány szerint a választásokat december végéig kellett volna megtartani.

MTI/EPA/Antonio Bat

Ezt hozta most előre az Andrej Plenkovic kormányfő vezette konzervatív-liberális koalíciós kabinet a nyár elejére. Az új választások időpontját Zoran Milanovic államfő írhatja ki. A választásokat az alkotmány szerint a parlament feloszlatásától számított 30-60 napon belül kell megtartani. Így négy vasárnap kínálkozik a szavazás lebonyolítására: június 21. és 28., valamint július 5. és 12.

Az ellenzék szerint a kormány elárulta Zágrábot

Az ellenzék szerint a kormány elárulta Zágrábot, mert még az előtt javasolta a parlament feloszlatását, hogy az elfogadhatta volna a főváros újjáépítéséről szóló törvényt a március 22-i földrengéskárok helyreállítása érdekében. A parlament előtt éjszaka óta tüntetnek a városi tanács ellenzéki pártjai és híveik.

Plenkovic a parlament feloszlatását megelőzően újságíróknak azt mondta: az újjáépítésről szóló törvénytervezetet már múlt pénteken nyilvános vitára bocsátották.

A kormány a költségvetésben 141 millió kunát (6,5 milliárd forint) különített el a magánépületeken keletkezett kisebb károk helyreállítására, továbbá az állam fizeti az albérletet minazoknak, akik csak egy ingatlannal rendelkeznek és átmenetileg otthon nélkül maradtak. A kormányfő szerint a törvény megalkotása időigényes, és körültekintően kell eljárni, a választások pedig nem tartanak fél évig.

„Ez, amit ma hallhatnak, politikai aktivizmus. Mi minőségi törvényt akarunk alkotni” – húzta alá. Horvát lapok korábban arról írtak: a kormány azért kezdeményezte az előrehozott választásokat, mert úgy értékelte, hogy a járvány kezelése miatt nőtt a népszerűsége, ami a nyári turizmus kiesésével és a gazdaság lassulásával gyengülhet.

A CRO Demoskop májusi felmérése szerint a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) örvend a legnagyobb támogatottságnak, 30,2 százalékos népszerűsége két százalékponttal jobb áprilisi eredményénél. Decemberben a HDZ még 26,9 százalékon állt.

Az SDP veszített népszerűségéből

A Szociáldemokrata Párt (SDP) március óta 0,8 százalékpontot veszített, és 27,8 százalékkal a második helyen áll. Januárban még közel egy százalékponttal előzte meg a HDZ-t. A két nagy párton kívül az 5 százalékos parlamenti küszöböt csak az elnökválasztáson harmadikként befutó Miroslav Skoro horvát üzletember, népszerű énekes által létrehozott Haza Mozgalom nevű párt éri el.

Másik okként a lapok azt említették, hogy a kabinet attól tart, hogy őszre nőhet egy újabb fertőzési hullám kockázata, ami miatt lehet, hogy át kell vinni a következő évre az általános választásokat, ez pedig jogi kérdéseket vetne fel.

A miniszterelnök szerint a járványügyi helyzet most kedvez a választások megtartásának.

Úgy értékelte: őszre sokkal nagyobb kihívásokkal kell szembenéznie az országnak, ezért szerették volna megerősíteni a belpolitikai stabilitást egy új – bizalmon alapuló – parlamenti többséggel a választások után.

Horvátországban legutóbb 2016. szeptember 11-én rendeztek parlamenti választásokat, amelyet a HDZ nyert meg, de minthogy egyedül nem tudott kormányt alakítani, ismét a Híd Függetlenek Listájával (Híd) lépett koalícióra.

A jelenlegi konzervatív-liberális koalíciós kormánynak 2017 júniusában szavazott bizalmat a horvát parlament, miután a HDZ megszakította az együttműködést a Híddal, és koalícióra lépett a Horvát Néppárttal (HNS).

A kormánykoalíciót, mely 79 szavazattal rendelkezik a 151 fős parlamentben, támogatja még a nyolc kisebbségi képviselő, valamint Milan Bandic zágrábi polgármester BM 365 nevű pártja és néhány kisebb párt képviselője is. Horvátországnak keddtől ügyvezető kormánya lesz.

Forrás: MTI

Kép: MTI/EPA/Antonio Bat

Kapcsolódó cikkeink

Tihomir Oreskovici horvát miniszterelnök. MTI/EPA/Julien Warnand

Feloszlatta magát július 15-ei hatállyal a horvát parlament, és nagy valószínűséggel már szeptember elején előre hozott parlamenti választásokat tartanak az országban.

MTI Fotó

A házelnök előzetes, a parlament honlapján közzétett napirendi javaslata alapján hétfőn megemlékeznek a közelmúltban elhunyt Kálmán Andrásról (MSZP) és Barsiné Pataky Etelkáról (MDF, Néppárt-MDNP), továbbá a magyar ápolók napjáról.

A Sigurdur Ingi Johansson vezette új izlandi kormány. Fotó EPA/Birgir Thor Hardarson

A kormány elmozdítására és a parlament feloszlatására vonatkozó indítványt is leszavazta pénteken az izlandi parlament.

MTI/Illyés Tibor

Eddigi tavaszi ülésszakának leghosszabbra tervezett ülésével folytathatja munkáját mától az Országgyűlés, a képviselők hét egymást követő munkanapon tanácskozhatnak a tervek szerint.

2020. szeptember 27., vasárnap, Adalbert