Ferenc pápa: 2015 - a szerzetesek éve

Téma: 

Ferenc pápa a szerzetesek évének hirdette meg 2015-öt. Az Istennek szentelt személyek, a szerzetesek éve lesz 2015 Ferenc pápa pénteki bejelentése szerint.A pápa a Legfőbb Szerzetesi Elöljárók Uniójának Rómában ülésező tagjai előtt hirdette meg, kiknek akarja szentelni 2015-öt az egyházban.

"Olyan férfiakról és nőkről van szó, akik felébreszthetik a világot" - mondta Ferenc pápa a szerzetesekről. Hozzátette: Isten azt kéri az egyház tagjaitól, hogy hagyják el a fészküket, és küldetésükkel jussanak el a világ legszélső határaira.

Az egyházfő hangsúlyozta a képzés jelentőségét. Úgy fogalmazott, a szerzetest kézműves munkával kell formázni, nem rendőri szigorral. "Olyan szerzeteseket képezzenek ki, akiknek gyengéd szívük van, nem savanyú, mint az ecet. Mindannyian bűnösek vagyunk, de nem vagyunk romlottak. Fogadjuk be a bűnösöket, ne a korruptakat" - mondta. Megjegyezte, a szerzeteseket elsősorban a karizma teszi képessé szolgálatuk elvégzésére.

Vatikáni statisztikák szerint 2010-ben az egész világon csaknem 722 ezer volt a szerzetes nővérek száma, majdnem hétezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A szerzetesek száma megközelítette az 55 ezret, ami négyszázzal volt több 2009-hez képest.

"Anyák, ne vénkisasszonyok legyetek!" - mondta Ferenc pápa, amikor májusban a női szerzetesrendek rendfőnökeivel találkozott. Júliusban a szeminaristákat, szerzetesnövendékeket és novíciákat fogadott a Vatikánban, arra buzdítva őket, hogy felkészülésük legyen lelki, intellektuális, közösségi és apostoli. Októberben az Assisiben tett látogatásán Ferenc pápa arra kérte a Szent Klára-bazilikában szolgáló klarissza nővéreket, hogy többet mosolyogjanak.

Az idei hit éve lezárásaként Ferenc pápa - aki maga is a szerzetesrendet alapító Szent Ferencről választotta nevét - a római Aventinus-dombon klauzúrában élő kamalduli szerzetesnőkhöz látogatott el.

Kapcsolódó cikkeink

Litvánia jövő év tavaszán kéri majd hivatalosan az Európai Bizottságtól, hogy csatlakozhasson az euróövezethez 2015 januárjától - jelentette be Rimintas Sadzius, a balti ország pénzügyminisztere csütörtökön Vilniusban.

A galócát és a vágódurbincsot úszta le a Magyar Haltani Társaság honlapján zajló szavazáson.

MTI/EPA/Pool/Claudio Peri

Ferenc pápa a Vatikánban fogadja július 4-én Vlagyimir Putyin orosz elnököt – jelentette be Alessandro Gisotti, a Vatikán ideiglenes szóvivője csütörtökön. Ez lesz Putyin és Ferenc pápa harmadik találkozója a 2013. novemberi és a 2015.

2015-ben három szombaton is dolgoznunk kell, viszont hét darab hosszú hétvégénk lesz. A Magyar Közlöny szeptember 24-i számában megjelent a nemzetgazdasági miniszter rendelete, amely a 2015 évi munkaszüneti napok körüli munkarendet szabályozza.

2019. július 20., szombat, Illés